Abces gingival

Abces gingival

Aceasta afectiune presupune existenta unui puroi dezvoltat in apropierea unui dinte bolnav. Din pacate, orice dinte care nu a fost tratat la timp, sau care a avut parte de un tratament incorect, poate duce la formarea abcesului. Initial, este infectata pulpa dintelui, proces care e numit pulpita, dupa care urmeaza ca vasele sangvine si nervii sa se distruga, in timp ce canalul devine populat de microbi si bacterii.

Bacteriile se extind catre radacina dintelui, moment in care este produs abcesul dentar, ce poate fi de mai multe tipuri. In alte situatii mai grave, infectia se poate raspandi si catre alte organe ale corpului.

Semne si simptome in cazul abcesului gingival :

De cele mai multe ori abcesul isi face simtita prezenta printr-o inflamatie si infectie, insa si prin tumefierea gingiei si dureri prezente in zona tesuturilor dentare. Din pacate, pacientii care nu au cunostinte in domeniu nu vor resimti decat durerea, fara sa realizeze importanta celorlalte simptome.

Intensitatea si tipul durerii poate sa difere de la un caz la altul, iar pacientii pot sesiza mobilitatea dintelui afectat sau modificarea aspectului acestuia. De asemenea, tesuturile care isi modifica culoarea devin rosiatice, iar inflamatia poate fi locala sau regionala.

De asemenea, si nodulii limfatici vor deveni palpabili si vor dezvolta o usoara sensibilitate. In functie de situatia prezenta, temperatura organismul poate creste putin, iar tumefactia poate fi ferma sau poate fluctua. In plus, in cazurile mai avansate ale abcesului gingival se poate sesiza prezenta chisturilor in zona respectiva.

Daca pacientii palpeaza inflamatia, atunci poate fi determinata inlaturarea unei cantitati limitate de puroi, aceasta situatie fiind intalnita si in cazul pungutelor periodontale cand poate fi eliminat puroiul. In multe cazuri pacientii nu pot sesiza prezenta simptomelor decat atunci cand prezinta o mica umflatura in gingie, in timp ce altii pot prezenta astfel de evenimente in istoric, avand parte in trecut de sensibilitatea gingiei si inflamarea acesteia, din diferite motive.

Asadar este important ca pacientii sa mearga la un control, pentru ca dentistii sa poata evalua situatia prezentata. Daca dintele este detasat de gingie si este prezenta o punguta in spatiul lasat liber in care se stocheaza bacterii, atunci este vorba despre un abces periodontic. In cazul in care abcesul este situat alaturi de marginea gingiei, cel mai probabil este vorba de un abces gingival, in timp ce abcesul pericoronal poate fi numit o alta varianta a celui de tip gingival.

Astfel, in primul rand trebuie identificata sursa si cauza infectiei. De multe ori, cariile de proportii ridicate care nu au fost tratate la timp sunt vinovate de provocarea abcesului gingival. Tipul durerii poate fi de folos in identificarea tipului de abces, iar sensibilitatea aparuta in momentul consumului de alimente fierbinti sau reci este asociata cu abcesul periodontal. In acelasi timp, daca durerea nu este severa ori spontana, de cele mai ori este cauzata de acelasi tip de abces.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDiagnostic abces gingival :

 La fel ca in cazul multor afectiuni, pentru ca abcesul sa fie tratat corespunzator, intai este nevoie de un diagnostic pus corect, medicii avand datoria de a solicita mai multe radiografii si de a analiza cu atentia situatia prezentata. Cu ajutorul radiografiilor pot fi identificate pierderi osoase, precum si gradul de severitate al periodontitei, insa in cazul localizarii abcesului in zona linguala a dintelui, atunci pierderea osoasa este foarte mica. Pentru ca osul marginal sa fie evaluat, este nevoie de efectuarea unei radiografii de tip intraoral care include atat incidenta periapicala cat si pe cea verticala.

Este nevoie si de testarea viabilitatii pulpei dentare prin mai multe modalitati. Apoi se efectueaza un test microbian prin prelevarea unei probe a puroiului, care este analizata atent de catre specialist. De asemenea, pentru diagnostic trebuie evaluat statusul pacientului din punct de vedere diabetic: glucoza, glicemie, hemoglobina etc.

Tratament abces gingival :

 Atunci cand se apeleaza la tratarea abcesului, procedura nu este cu mult diferita fata de cea impusa de alte afectiuni, etapele tratamentelui fiind acestea:

  • Drenajul
  • Mentinerea acestuia
  • Indepartarea cauzei

Din pacate exista si infectii ale cavitatii bucale care pot pune viata in pericol, motiv pentru care poate fi nevoie de spitalizare si o terapie adecvata. Astfel, in functie de severitatea infectiei si simptomele prezentate, atat investigatiile cat si tratamentul initial se poate amana pentru o anumita perioada. Cu toate acestea, cazurile amintite mai sus sunt foarte rar intalnite, de cele mai multe ori fiind nevoie de luarea unor masuri prin administrarea pe cale orala a unor analgezice. Antibioticele sunt prescrise de catre medic si trebuie respectate toate indicatiile oferite de acesta.

Tratamente alternative pentru abcesul gingival : 

  • Extractia dintelui care a primit un pronostic negativ. Acesta este oferit atunci cand un dinte intruneste mai multe aspecte negative:
  • Mobilitatea orizontala mai mare de 1 milimetru
  • Furcatie de clasa 2 sau 3
  • Sondajul dintelui mai adanc de 8 milimetri
  • Raspundere intarziata la terapia oferita
  • Pierderea osului in proportii mai mari de 40%