Aditie Osoasa

Aditie Osoasa

Ce presupune aditia osoasa?

Aceasta reprezinta o interventie efectuata cu scopul de a adauga o anumita cantitate de os astfel incat sa se dispuna de spatiu suficient pentru a putea fi inserat un implant dentar. Aditia osoasa este necesara in cazul persoanelor care au suferit de afectiuni parodontale sau atunci cand unul sau mai multi dinti au lipsit o importanta perioada de timp iar osul s-a resorbit.

Cand optam pentru aditia osoasa?

In cele mai multe dintre cazuri se recurge la aditia osoasa pentru a permite aplicarea unor implanturi dentare. Este nevoie de grefe osoase atunci cand pacientii sufera de lipsa unei cantitati importante de os, fiind importanta adancimea, latimea, grosimea si inaltimea acestuia. Pentru ca implanturile inserate sa fie sigure si rezistente este esential ca inaltimea osoasa sa fie imbunatatita, desi este o procedura care se realizeaza cu dificultate. Masticatia poate influenta negativ ancorarea, deoarece aceasta trebui sa imita mecanismul danturii naturale.

De ce avem nevoie pentru aditia osoasa?

Pentru ca aceasta interventie sa reprezinte un succes este nevoie de mai multe materiale ce trebuiesc adaugate. In primul rand este nevoie de o anumita cantitate de os, care poate sa provina de la pacient, de regula din zona soldului sau tibiei, insa osul poate fi artificial sau de provenienta animala. Cu toate ca cele artificiale nu prezinta aceleasi proprietati ca osul adevarat, acestea vor fi absorbite de osul natural care se va dezvolta in jur.

Ce presupune aditia osoasa?

Interventia de aditie osoasa presupune mai multe necesitati astfel incat sa nu existe niciun risc. In primul rand este nevoie de expunerea osului maxilarului, dupa care are loc aditia osoasa intr-un spatiu special pregatit, in timp ce membrana are rolul de a acoperi zona respectiva. Urmeaza o perioada de vindecare care poate varia intre 4 si 9 luni, in functie de fiecare situatie intampinata.

Pentru ca medicii sa se asigure de succesul interventiei este nevoie de efectuarea unei radiografii. Insa in cazul interventiilor mai complicate sunt recomandate tomografii computerizate deoarece pe baza acestora procedurile sunt mult mai usor de efectuat. Asadar, succesul interventiei este direct influentat de un plan de tratament corespunzator. Aditia osoasa corecta va propune o vascularizare optima in zona respectiva, la fel ca in cazul osului natural, situatie ce permite ulterior inserarea implantului dentar.

Cand se recomanda grefa osoasa?

Se apeleaza la grefele osoase in cazul pacientilor ce sufera de afectiuni gingivale severe precum parodontita. Aceste afectiuni presupun pierderi importante de tesut gingival si a structurii osoase ce are rolul de sustinere al dintilor, astfel ca grefele osoase sunt introduse cu scopul de stimulare al procesului de refacere.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaPregatirea

In primul rand trebuie efectuat un detartaj si chiuretajul radacinilor dentare. In plus, un aspect esential este ca pacientii sa adopte o igiena orala stricta, fiind necesara efectuarea periajului dentar de cel putin doua ori pe zi, precum si utilizarea atei dentare. Inainte de inceperea procedurii este nevoie ca medicul sa realizeze o anestezie locala pentru evitarea durerilor si disconfortului.

Interventia

Prima etapa presupune efectuarea unei incizii la nivelul gingiei, astfel incat sa fie creat accesul necesar, iar radacina si osul maxilar sa fie expuse. Radacinile se curata cu atentie, in timp ce toate fisurile prezentate de dantura trebuie umplute cu grefa osoasa, astfel incat sa fie ridicata o bariera impotriva dezvoltarii gingiei in zona respectiva.

Osul care trebuie adaugat poate fi prelevat atat de la pacient, cat si de la animale sau se poate alege os artificial. Dupa efectuare tuturor modificarilor necesare, urmeaza suturarea gingiilor, iar zona trebuie acoperita cu un baraj ce are rol protector. Perioada urmatoare este foarte importanta, fiind nevoie de obicei intre 5 si 9 luni pana la vindecarea completa, organismul producand celulele ce reconstruiesc osul.

Riscuri

Riscurile sunt destul de rar intalnite in cazul acestui tip de interventie, insa uneori pot aparea infectii, ori gingia se poate deschide, proces in urma caruia radacina osului devine expusa. Acest caz atrage mai multe necesitati deoarece se poate pierde partial sau in totalitate osul adaugat. De asemenea, o alta complicatie posibila presupune atingerea unui nerv, care implica o perioada de pana la cateva saptamani de vindecare. Cu toate acestea, atingerea nervilor se intampla foarte rar, fiind importanta buna pregatire a medicului care efectueaza interventia.

In plus, vicii precum fumatul sau consumul de bauturi alcoolice in cantitati ridicate pot perturba rezultatele, in timp ce in perioada imediat urmatoare este interzis consumul de alimente crocante si periajul dentar, in caz contrar zona se poate inflama sau infecta. Cu alte cuvinte este important ca pacientii sa tina cont de toate indicatiile oferite de medici.