Aparat dentar copii

Aparat dentar copii

Conform studiilor recente s-a descoperit ca peste 50% dintre copii au obligatia de a purta un aparat dentar din diferite motive, dinti strambi, distantati, inghesuiti, acestia neavand alinierea corespunzatoare. Din nefericire, o dantura care nu respecta standardele, atrage si cateva afectiuni gastrice, datorate de masticatia incorecta, insa si cariile apar mai frecvent, alaturi de probleme de pronuntie care vor fi deranjante pentru cei mici. Din aceste motive, copiii sunt nevoiti sa apeleze la un aparat dentar, care are scopul de a preveni un eventual disconfort ulterior.

Multi parinti nu cunosc care este varsta ideala pentru o consultatie la un copil, astfel ca adesea aleg sa isi duca micutii la dentist foarte tarziu. Medicii stomatologi recomanda ca primul control de tip ortodont sa se efectueze inainte de implinirea varstei de 7 ani, pentru ca pana atunci nu se dezvolta complet toti dintii, in special cei definitivi, iar copiii inca se afla crestere, fiind mai facila o modificare a maxilarului impusa de aparatul dentar.

 Semne care indica nevoia uni aparat dentar la copii

Parintii trebuie sa acorde o atentie sporita cavitatii bucale copiilor lor, iar acestia nu trebuie sa tina cont doar de inesteticul dintilor, deoarece cei mici pot suferi fara sa realizeze si fara sa fie vizibila cauza, motiv pentru care este important ca acestia sa mearga des la controale stomatologice, unde medicul este cel care poate detecta orice problema. Iata cateva semne ca trebuie sa il duci pe micutul tau la dentist:

 • Mesteca alimentele si le musca cu dificultate
 • Obisnuieste sa scrasneasca dantura, mai ales in timpul noptii
 • Se aude cum pocnesc oasele in momentul in care cel mic deschide gura
 • Poate respira doar atunci cand are gura deschisa
 • Obisnuieste sa isi muste obrazul

Importanta alinierii corecte a dintilor

 Este important ca dantura sa fie aliniata corespunzator, si nu doar privind din motive estetice, deoarece chiar si cei mici isi doresc sa arate bine, iar o afectiune prezenta la nivelul cavitatii bucale i-ar putea aduce probleme. Din punct de vedere al sanatatii, cel mic poate prezenta pe viitor afectiuni ale gingiei, pierderea danturii deoarece daca acestia nu sunt pozitionati cum trebuie, se pot rupe cu usurinta, pot aparea cariile dentare (deoarece dintii nu pot fi igienizati corespunzator), insa si probleme de tip digestiv.

Care sunt etapele tratamentului ortodontic?                                            

 1. Acesta debuteaza printr-o simpla consultatie, cand se amprenteaza dantura, se efectueaza mai multe radiografii, iar medicul se pregateste sa alcatuiasca un plan de tratament, astfel incat pacientul sa obtina zambetul sanatos si mult dorit.
 1. Exista unele cazuri in care pot fi recomandate extractii ale unor dinti, insa acest aspect are loc doar in anumite situatii mai rare.
 1. Pasul urmator este finalizarea aparatului dentar pentru copii, care trebuie montat si ulterior vor avea loc diferite sedinte pentru ajustari, insa acestea vor fi amintite de catre medic in functie de situatia prezentata.
 1. Dupa ce se termina tratamentul, uneori poate fi nevoie de un ultim pas, de contentie, cand este aplicat inca un dispozitiv ortodontic, ce are rolul de a asigura ca rezultatul obtinut nu se va modifica odata cu trecerea timpului.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCat dureaza tratamentul?

 Urmarea unui astfel de tratament impune si cateva necesitati, printre care anumite teste, insa specialistul este cel care face toate recomandarile. Medicul analizeaza toate datele primite de la pacient si cu ajutorul lor stabileste care este calea cea mai potrivita pentru rezolvarea problemelor identificate. Este important ca toate afectiunile sa fie reprimate la timp, astfel incat acestea sa nu se agraveze in timp.

Care este varsta recomandata pentru primul control ortodontic?

Specialistii recomanda ca primul control la un specialist ortodontic sa se efectueze atunci cand cel mic a implinit varsta de 7 ani. Cu toate ca multi parinti considera inutile aceste controale daca copiii nu se plang de nimic, este important sa se poata preveni orice problema, deoarece prin intermediul vizitelor la medic pot fi anticipate anumite evolutii ale cavitatii bucale. Asadar este esentiala combaterea problemelor prezentate la nivelul danturii din nenumarate motive, cele mai importante fiind:

 • Se evalueaza pozitia actuala a danturii permanente, dar si a celor de lapte, iar specialistul va putea anticipa orice problema ar putea aparea in viitor si care ar putea fi tratata prin intermediul unui dispozitiv ortodontic. Orice problema tratata mai tarziu implica costuri mai mari si tratamente mai complicate
 • Multe dintre probleme se pot trata si fara a fi nevoie de alegerea unui aparat dentar