Aparat dentar mobil

Aparat dentar mobil

Ce este un aparat dentar mobil?

Oasele cavitatii bucale se dezvolta in functie de doua aspecte: genetica si factorii ambientali. Dezvoltarea defectuoasa a acestora poate fi corectata cu ajutorul unui aparat dentar fix sau mobil, ultimul dintre acestea fiind din ce in ce mai des intalnit in ziua de azi.

Aparatul dentar mobil se deosebeste de cel fix in special datorita pretului mai scazut, insa ofera aceleasi rezultate, actionand asupra oaselor de sustinere si asupra danturii. Aceste dispozitive se personalizeaza in functie de nevoile fiecarui pacient si se recomanda indiferent de varsta, fiind totusi recomandat in randul copiilor deoarece oasele si dantura acestora pot fi mai usor de modificat din cauza faptului ca nu s-au dezvoltat in totalitate. De cele mai multe ori, aparatul dentar mobil este realizat, printre altele, din diferite componente metalice, motiv pentru care este considerat inestetic de catre unii din pacienti.

Daca aparatul este aplicat la o varsta cat mai mica, atunci durata tratamentului va fi mai scazuta, variind insa intre 1 si 2 ani, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutie sau de severitatea problemei prezentate de pacient. Dintii pot fi directionati astfel incat sa ajunga in pozitia corespunzatoare, pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale, insa si pentru obtinerea unui zambet de invidiat. De asemenea, aparatele dentare mobile pot fi de folos in cazul celor care prezinta diferente cu privire la arcada inferioara si cea superioara, modificand mandibula si muschii inconjuratori, in vederea indeplinirii obiectivului fixat la inceputul tratamentului.

Aparatul dentar mobil reprezinta un dispozitiv ortodontic care poate fi inlaturat cu usurinta de catre pacient, fiind adesea utilizat in randul copiilor. Dispozitivul propune o actionare mai limitata spre deosebire de cel fix pentru ca nu are capacitatea de modificare a danturii in orice directie, ci de tipul inainte inapoi sau stanga dreapta. Insa aparatele pot aduce imbunatatiri si oaselor cavitatii bucale, insa aceasta caracteristica este disponibila doar la copii, deoarece acestia inca se afla in crestere, iar modificarile aduse pot fi exercitate cu usurinta.

Cum actioneaza un aparat dentar mobil?

 •  Modificari ale dintilor, insa limitate, de tipul inainte inapoi sau stanga dreapta.
 • Ghideaza orientarea cresterii structurii osoase a cavitatii bucale.
 • Are capacitatea de a corecta mai multe aspecte precum vorbirea, masticatia, estetica dentara, imbunatatind pe aceasta cale viata pacientilor.
 • Este utilizat adesea inainte de un dispozitiv fix, pentru a asiguta ca efectul tratamentului nu se modifica.

Dispozitivele ortodontice mobile sunt realizate de catre un tehnician dentar in laborator, iar copiii au posibilitatea de a personaliza cateva elemente precum culoarea, abtipilduri, desene, sclipici etc.

Pana la ce varsta se poate folosi un aparat dentar mobil? 

In general, pana in jurul varstei de erupere a tuturor dintilor permanenti, adica pana la circa 12 ani. In multe cazuri, aparatul dentar reprezinta primul pas din cadrul unui tratament ortodontic. Pentru ca rezultatul sa fie mentinut si a avea control asupra rezultatului, ultimul pas reprezinta aplicarea unui aparat fix.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaSfaturi pentru parinti 

 1. Este important ca acestia sa explice celor mici ca un asemenea dispozitiv nu este de jucarie, ci trebuie ingrijit cu cea mai mare atentie si ca trebuie purtat in general circa 15 ore in fiecare zi, pentru ca acesta sa ofere eficienta promisa.
 1. Desi este dificil pentru un parinte sa isi convinga copiii sa poarte aparate dentare, acestia trebuie sa se asigure ca dispozitivul este purtat si ca este aplicat corespunzator, in caz contrar, rezultatele nu vor fi cele asteptate.
 1. Este important sa tineti cont de toate sedintele care au fost programate cu medicul specialist, care in general au loc la fiecare 4 sau 6 saptamani, cand sunt ajustate componentele aparatului dentar mobil in vederea asigurarii bunei functionari a tratamentului.
 1. Daca aparatul dentar mobil este deteriorat din neatentie, acest fapt trebuie semnalat imediat medicului, care incearca sa repare paguba in cel mai scurt timp.
 1. Dispozitivul nu trebuie inmuiat sau pastrat in lichide precum alcool sau apa de gura, deoarece substanta acrilat nu ramane la fel de stralucitoare, devenind mai inestetica.
 1. Aparatul dentar mobil trebuie igienizat cu ajutorul sapunului lichid si a unei periute de dinti, special conceputa pentru dispozitiv.
 1. Aparatul trebuie activat intr-un anumit mod, astfel ca este esential ca pacientii sa tina cont de acest aspect. Medicul hotaraste intervalul potrivit pentru ca acesta sa ofere cele mai bune rezultate posibil, iar aceasta activare este usor de efectuat.
 1. Pacientii primesc un spatiu special de depozitare (o cutie) unde trebuie sa fie pastrat aparatul dentar mobil, in momentul in care nu este necesara purtarea acestuia.