Aparat dentar

Aparat dentar

Aparatul dentar reprezinta, cu siguranta, o investitie intr-un viitor sanatos si o dantura frumoasa. Prin intermediul acestor dispozitive ortodontice, se pot corecta o varietate de probleme aduse de dantura. Pacientii pot opta pentru numeroase tipuri de aparate dentare, in functie de necesitate si bugetul disponibil. Astfel acestia pot alege, printre altele, aparate dentare fixe, metalice, ceramice, din safir sau incognito. Uneori necesitatea unui aparat dentar nu este datorata neglijentei pacientului cu privire la igiena orala, chiar daca acestea se periaza corespunzator de cel putin doua ori pe zi si utilizeaza ata dentara si apa de gura, deoarece eventualele deformatii ale dintilor nu depind de ei, ci de modul in care s-a dezvoltat dantura.

Tipuri de aparat dentar

Cel mai des utilizat aparat dentar este cel metalic, care de altfel este si cel mai ieftin, insa ofera rezultatele dorite, astfel ca pacientii se pot bucura la finalul tratamentului de un zambet natural. Mai sunt utilizate adesea si aparatele dentare ceramice, care ofera aceleasi beneficii, insa sunt si putin mai estetice, motiv pentru care si pretul creste putin.

Persoanele care nu isi doresc un aparat dentar, insa sunt absolut obligati sa poarte unul, opteaza pentru cele din safir, care sunt mai transparente, rezistente, cu alte cuvinte, foarte putin vizibile, spre deosebire de celelalte doua prezentate mai sus. Bineinteles ca ofera niste avantaje in plus, asa ca si pretul este mai ridicat. Toate aceste trei tipuri de aparate dentare contin ligaturi intre bracketurile ce se fixeaza pe fiecare dinte, astfel ca igiena orala le poate da batai de cap multor pacienti, care de altfel, sunt nevoiti sa mearga odata la cateva luni la stomatolog pentru o ajustare a aparatului.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaInsa cei care nu isi doresc prea multe batai de cap, pot opta pentru aparatele dentare autoligaturante, dupa cum spune si numele, nu au ligaturi, insa si pretul este pe masura, care variaza in functie de model, ce poate fi ceramic sau metalic. Persoanele care tin prea mult la aspectul lor si nu vor sa aleaga aparate dentare vizile, pot apela la cele „invizibile”, care sunt fixate in zona din spate a danturii. Aparatul variaza de la o persoana la alta, fiind necesar un tratament realizat individual, astfel ca si preturile difera.

 Ce este contentia?

 La final unui tratament cu un aparat dentar care a corectat pozitii defectuoase ale danturii, este important de stiut ca radacina nu s-a fixat 100% in maxilar, motiv pentru care in multe dintre situatii este nevoie de montarea unui aparat secundar, specializat pe contentie, adica care are rolul de a pastra efectele aparatului dentar, fara a se reveni la faza initiala.

Specialistul este cel care face recomandarile in functie de situatia prezentata, insa pacientii vor alege in general un arc din diferite materiale, fie metal, fie fibra de sticla, care se cimenteaza prin intermediul unor substante speciale pe partea interioara a dintilor. O alta posibilitate este de a pregati gutiere speciale care se poarta in timpul somnului pe o perioada de 6 si 12 luni. Aceasta decizie apartine in totalitate specialistului care trebuie sa aprecieze care este cea mai buna optiune in functie de situatie prezentata.

Aparat dentar Safir

 Acest dispozitiv dentar are rolul de a corecta pozitia nefireasca a danturii, care poate da batai de cap pacientilor, fie din motive estetice, fie din punct de vedere al sanatatii. Datorita proprietatilor promise, aparatul dentar Safir este unul dintre cele mai des utilizate dispozitive ortodontice din ziua de azi.

Ce trebuie sa stii despre bracketii din safir?

 acestia sunt confectionati dintr-un material foarte dur numit safir;

 • safirul promite unul dintre cele mai mari grade fizionomice, motiv pentru care este utilizat si de bijutieri;
 • acestia sunt greu de observat cand sunt aplicati pe dantura;
 • acestia pot fi numiti invizibili, deoarece capata aspectul asemanator smaltului dintilor;
 • spre deosebire de alte aparate ortodontice, acesta nu isi schimba culoarea, indiferent de alimentele consumate de pacienti;
 • este considerata una dintre cele mai potrivite optiuni datorita avantajelor promise;

Astfel, aparatul dentar Safir are capacitatea de a oferi zambetul mult visat, sanatos si natural, fara ca cei din jur sa observe ca pacientul poarta un astfel de dispozitiv.

Aparat dentar invizibil, lingual

 Aparatele dentare invizibile, linguale sunt destinate celor care isi doresc un aspect cat mai natural al danturii lor, chiar daca dintii nu au capatat alinierea corespunzatoare de la mama natura. Acestea au marele avantaj ca nu sunt aplicate pe partea frontala a danturii, ci in spate, fiind astfel invizibile. In principiu, acestea pot fi utilizate indiferent de varsta pacientilor, insa adultii sunt cei care tin mai mult la aspectul estetic, motiv pentru care opteaza pentru aceste dispozitive.

Acestea au rolul de a corecta si ulterior de a preveni inghesuirea, spatierea sau alinierea estetica a dintilor. Datorita faptului ca acestea nu sunt observabile, viata sociala a pacientilor nu este perturbata. Durata unui astfel de tratament difera in functie de cazul prezentat de fiecare pacient in parte si doar medicul dentist este cel care poate face o apreciere in acest sens.

Aparatul dentar mobil

 Acest dispozitiv poate fi utilizat chiar si de la cele mai mici varste, fiind de preferat in randul pacientilor care nu prezinta cazuri dificile. In alte cazuri, acest tip de aparat ortodontic se utilizeaza doar dupa ce a fost folosit in prealabil unul fix. De asemenea, aparatul dentar mobil este recomandat si copiilor care au peste 5 ani si care au neaparat nevoie de o asemenea corectie a oaselor cavitatii bucale.

Primul pas din cadrul acestui proces este ca dentistul sa amprenteze dintii, iar ulterior un tehnician dentar trebuie sa pregateasca un dispozitiv mobil, care sa se potriveasca cu problemele prezentate de pacient. Asadar, aparatul dentar mobil este realizat din doua componente separate dintr-un material special, numit acrilat, care se leaga intre ele prin intermediul a catorva parti metalice ce sunt conectate printr-un surubel.

In cazul in care un asemenea dispozitiv ortodontic este necesar copiilor, este important de stiut ca durata tratamentului poate varia intre 12 si 24 de luni, cu posibilitatea de extindere in functie de gravitatea situatiei prezentate.

Aparatul dentar ceramic

 Acest dispozitiv ortodontic este alcatuit din bracketi speciali din ceramica si niste elastice care au rolul de a copia aspectul danturii naturale, putand fi astfel si transparente daca este nevoie. Aparatele dentare ceramice sunt considerate discrete, spre deosebire de dispozitivele realizate din metal, iar marele avantaj este ca promit aceleasi beneficii, dar si un aspect mult mai placut. Cu alte cuvinte, prin intermediul acestora, pacientii se pot bucura de confort, discretie, dar si de satisfactia unei danturi sanatoase si estetice.

Avantajele aparatului dentar ceramic

 • discretie sporita, spre deosebire de aparatele dentare metalice
 • promit rezultatele aparatelor dentare metalice
 • pe toata durata tratamentului nu se va modifica nuanta (atat timp cat pacientul urmeaza sfaturile oferite de medic)
 • elasticele din alcatuirea dispozitivului schimbate in cadrul fiecarei sedinte, asadar aspectul placut nu este afectat deloc pe toata durata procedurii
 • este posibil ca pacientii sa utilizeze o periuta de dinti obisnuita dar si ata dentara, pe aceasta cale realizandu-se igiena cavitatii bucale intr-un mod corespunzator.

Aparatul dentar fix

 Ce este aparatul dentar fix?

 Acest dispozitiv este cel mai des intalnit aparat dentar si are rolul de a corecta pozitiile defectuoase ale dintilor, fiind capabil sa determine migrarea dintilor in pozitia dorita, adica cea sanatoasa si estetica. Fata de alte dispozitive ortodontice mobile, cele fixe nu pot fi inlaturate pe toata durata tratamentului de pacient, ci doar in cazul in care este cu adevarat nevoie, iar procedura este realizata doar de un ortodont. Fiind fix, dispozitivul se fixeaza in mod direct de dantura.

Care sunt avantajele folosirii unui aparat dentar fix?

 In alcatuirea dispozitivului intra un arc din metal care are rolul de a usura migrarea controlata si corespunzatoare a danturii

 • Aparatul ortodontic fix are capacitatea de a corecta pana si cele mai dificile malocluzii
 • Durata unui astfel de tratament nu depaseste 24 de luni, fiind in anumite situatii mai putin lungi decat in cazul dispozitivelor mobile
 • Aparatul dentar va lucra in favoarea pacientului non stop, fiind considerat foarte eficient
 • Beneficiile aduse nu au legatura cu varsta pacientului, avand aceeasi eficacitate si la copii si la adulti
 • Rezultatele aduse nu vor suferi modificari de-a lungul anilor
 • Costul unui astfel de tratament este mai scazut fata de dispozitivele mobile sau invizibile.

Aparat dentar metalic

 Cu toate ca se numara printre cele mai vechi dispozitive ortodontice, aparatul dentar metalic reprezinta in continuare una dintre cele mai des folosite optiuni de pacienti din intreaga lume, in special datorita numeroaselor avantaje promise si a pretului redus. Ideea functionarii acestuia este foarte simpla si presupune ca pe fiecare dinte in parte sa se exercite o presiune care sa determine migrarea acestuia catre locul dorit, obtinandu-se la finalul procedurii un zambet sanatos si de invidiat.

In conditii obisnuite, un dinte isi modifica pozitia cu 1 milimetru lunar, iar durata tratamentului se poate intinde de la 6 la 24 de luni, totul depinzand de situatia prezentata de pacient.

Avantajele alegerii unui aparat dentar metalic:

 • In cele mai multe dintre cazuri durata unui asemenea tratament este redusa
 • Datorita alcatuirii sale exista sanse reduse ca acesta sa se deterioreze
 • Poate fi recomandat in cele mai multe dintre cazuri
 • Bracketii pot fi inlocuiti cu usurinta daca este nevoie
 • Are proportii mai mici spre deosebire de bracketii ceramici
 • Cei mici se pot bucura de diferite bracketi care pot fi colorati
 • Este cel mai bun aparat dentar cu privire la raportul calitate – pret

Aparatul dentar lingual

 Acest dispozitiv ortodontic este destinat celor care isi doresc discretie maxima, dar si un zambet sanatos si frumos. Astfel, pacientii care nu sunt multumiti de zambetul afisat, dar totusi isi doresc sa poarte un aparat dentar capabil sa corecteze defectele, pot apela cu incredere la aparatul lingual deoarece acesta nu va afecta deloc viata sociala a pacientului.

Acest dispozitiv a aparut din cauza faptului ca o lunga perioada de timp, dispozitivele ortodontice au fost privite cu frica, atat de copii, cat si de adulti, care nu puteau accepta aplicarea unui aparat vizibil si considerat inestetic timp de pana la 2 ani.

Ce sunt aparatele dentare linguale?

 Aceste dispozitive ortodontice sunt fixe si sunt recunoscute pentru faptul ca sunt aplicate pe partea interioara a danturii, iar datorita evolutiei tehnologice din acest domeniu, rezultatele devin din ce in ce mai multumitoare, intr-o perioada redusa de timp.

Aceste dispozitive se remarca fata de celelalte prin localizarea componentelor, care sunt invizibile celor din jur, si astfel acestia vor observa doar imbunatatirea treptata si sigura a zambetului unui pacient. Cu alte cuvinte, toate componentele sunt remodelate, astfel incat sa se potriveasca pe partea interioara a danturii, iar datorita presiunii apasatoare, dintii isi modifica amplasarea.