Aparat ortodontic

Aparat ortodontic

Cand este indicata purtarea aparatelor ortodontice?

Dispozitivele ortodontice se recomanda atunci cand pacientii prezinta anomalii la nivelul cavitatii bucale, care trebuie corectate. Astfel:

  • Se pot corecta dintii inghesuiti, spatiati sau pozitionati necorespunzator
  • Se poate corecta malocluzia (muscatura incorecta)
  • Se poate duce la eruptia dintilor care din diferite motive au ramas blocati in os
  • Atunci cand se efectueaza extractii dentare, spatiile ramase libere pot fi inchise
  • Se poate influenta pozitiv pozitia oaselor cavitatii bucale

La ce varsta se poarta aparatele ortodontice?

Exista pareri impartite cu privire la varsta potrivita pentru urmarea unui tratament ortodontic, intre 7 si 9 ani. Cu toate acestea, un dispozitiv ortodontic poate fi utilizat si de adulti, doar ca in cazul acestora durata tratamentului poate fi mai lunga din cauza faptului ca oasele acestora s-au dezvoltat complet si sunt mai greu de modificat, spre deosebire de cele ale copiilor.

Evolutia in domeniul stomatologiei este constanta, astfel ca aparatele dentare sunt din ce in ce mai eficiente, dar si mai estetice, motiv pentru care bracketii pot fi invizibili sau sesizati cu greu si exista numeroase materiale din care sa se poata confectiona (cele mai comune fiind safirul sau ceramica), pentru a capata aspectul danturii naturale.

De asemenea, sanatatea cavitatii bucale, precum si un zambet de invidiat va ajuta pacientul sa ii creasca increderea in sine, imbunatatind viata profesionala si sociala. In plus, pe langa planul estetic, sunt prevenite o multime de afectiuni ale cavitatii care ne pot da batai de cap prin tratamente lungi, complicate si costisitoare. Astfel, cheia pentru o dantura sanatoasa este prevenirea si mentinerea igienei orale printr-un periaj efectuat zilnic si utilizarea atei dentare si a apei de gura.

Astfel ca un aparat ortodontic aduce numai beneficii, motiv pentru care pacientii nu trebuie sa se simta stanjeniti, deoarece la finalul tratamentului acestia se vor bucura de un zambet perfect.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCe tipuri de aparate ortodontice exista?                                                                       

Cele trei mari categorii de dispozitive ortodontice sunt: functionale, mobile si fixe. Asadar, cele fixe sunt confectionate adesea din metal, ceramica ori safir si sunt destinate pacientilor de orice varsta, fiind si cele mai des utilizate aparate. Dispozitivele mobile sunt dedicate de obicei copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 11 ani, pentru ca acestea influenteaza modalitatea de dezvoltare a arcadelor superioare si inferioare, imbunatatind alinierea dentara si poate sa corecteze malpozitiile aflate in stadii usoare. Aparatele ortodontice mobile pot fi personalizate in functie de dorintele celor mici si pot fi folosite in timpul zilei, dar si al noptii, fiind inlaturate in timpul meselor sau atunci cand sunt efectuate activitati care ii pot afecta buna functionare.

Aparatele dentare functionale sunt utilizate de catre cei mici, care inca se afla in crestere si dezvoltare, si au rolul de a modifica pozitia maxilarelor. Acestea pot corecta obiceiuri precum suptul degetului, imbunatateste vorbirea si masticatia, si sunt asemanatoare celor mobile, din punctul de vedere al faptului ca se indeparteaza in timpul meselor.

Iata cateva motive pentru a purta un aparat ortodontic :

Exista mai multi factori care duc la necesitatea urmarii unui tratament ortodontic. Astfel:

Functionalitatea corecta

Pacientii care urmeaza un tratament ortodontic, la finalul acestuia vor beneficia de o muscatura efectuata corect, care ajuta la buna functionare a cavitatii orale si pe aceasta cale sunt prevenite mai multe afectiuni, carii sau fracturi.

Aparatul ortodontic poate fi purtat indiferent de varsta

Anumite anomalii ale cavitatii orale se corecteaza indiferent de varsta, insa este bine cunoscut faptul ca aparatele ortodontice sunt mult mai eficiente la copii, deoarece acestia inca se afla in crestere, nu s-au dezvoltat complet, astfel ca modificarile aduse asupra cavitatii orale se vor efectua mai usor. Cu toate acestea, tratamentele ortodontice se efectueaza adesea si in cazul adultilor, doar ca necesita o perioada mai lunga de tratatament, de la cateva luni pana la doi ani.

Digestie mai buna

In urma studiilor facute de specialisti s-a constatat ca malocluziile afecteaza modalitatea de mestecare a alimentelor, fapt care poate sa afecteze digestia pacientilor, motiv pentru care sunt recomandate dispozitivele ortodontice capabile sa corecteze aceasta problema.

Un zambet de invidiat

Cu toate ca in anumite cazuri, tratamentul se poate intinde pe o buna perioada de timp, la finalul acesteia, pacientii vor beneficia de un zambet si un aspect placut, estetic, natural si sanatos, ajutand la cresterea increderii in sine.

Muscatura corecta

Cel mai mare avantaj al urmarii unui tratament ortodontic, este ca la final, dantura va fi perfect aliniata, astfel ca se va putea efectua o muscatura corespunzatoare, prevenind pe aceasta cale mai multe posibile afectiuni.

Medicul specialist va recomanda necesitatea aplicarii unui aparat ortodontic, in functie de situatia prezentata. Astfel ca durata tratamentului si tipul de aparat dentar difera deoarece fiecare caz este unic.