Chirurgie Dentara

Chirurgie Dentara

Cunoscuta si sub numele de chirurgie dento-alveolara, chirurgia orala reprezinta ramura medicinei dentare a carei plaja de indicatii acopera interventiile chirurgicale de la nivelul cavitatii orale. Denumita si “microchirurgie”, aceasta presupune tehnici de finete si precizie sporita, data fiind zona bogat invervata si vascularizata pe care o abordeaza.

Chirurgia dentara presupune una dintre numeroasele proceduri medicale stomatologice, care includ printre altele endodontia sau ortodontia si toate interventiile aferente acestor categorii. Cele mai comune situatii care impun recurgerea la chirurgia dentara sunt:

Desi denumirea de chirurgie dentara ne duce cu gandul la operatiuni delicate, unele dintre ele sunt chiar foarte simple, precum un detartraj, insa in anumite cazuri poate fi nevoie si de medicul chirurg. In categoria interventiilor executate in cabinetul nostru stomatologic pot fi amintite:

 • Chisturi ale maxilarului
 • Granuloame apicale, situatie care implica nevoia executarii unei rezectii apicale
 • Extractia molarilor de minte, fie ca acestia sunt inclusi ori semi inclusi
 • Extractia caninilor inclusi ori semi inclusi
 • Incizia abcesului
 • Chirurgie parodontala
 • Augumentarea osului
 • Descoperirea tumorilor
 • Tratarea complicatiilor aparute in urma extractiei unui dinte
 • Hemisectie
 • Chiuretaj
 • Amputatii
 • Premolarizare
 • Odontectomia

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaExtractia dentara

 Aceasta procedura este una dintre cele mai comune din domeniul stomatologiei si presupune inlaturarea unuia sau mai multor dinti afectati de carii in proportii ridicate si care nu mai pot fi salvati prin alte metode. Fiind proceduri des intalnite, extractiile dentare sunt efectuate de catre medicul stomatolog, care in urma unei atente analize si aplicarii altor tratamente nu a reusit sa salveze dintele, decide ca aceasta ramane singura solutie.

Rezectia apicala

 Aceasta procedura presupune ca medicul sa demareze extirparea varfului radacinii, alaturi de tesut osos infectat,  tratamentul fiind aplicat atunci cand tratarea canalului nu este posibila. Ulterior este nevoie de obturatia canalului astfel incat sa se previna eventuale complicatii.

Chiuretaj subgingival

 Aceasta procedura este aleasa atunci cand este nevoie ca radacina danturii sa fie curatata pentru ca ulterior sa se efectueze o reconstructie a gingiei. In cadrul acestui tratament, medicul trebuie sa inlature placa bacteriana, tartrul si tesuturile care au fost afectate.

Chirurgia parodontala

 Acest tip de chirurgie se refera la toate tipurile de tratament pe care medicul le are la indemana atunci cand este nevoie de reprimarea unei afectiuni parodontale. Din nefericire, igiena precara duce la dezvoltarea initiala a afectiunii, care se manifesta prin inrosirea gingiilor, sangerarea in timpul periajului, disconfort in zona gingiilor sau mancarimea, cu alte cuvinte gingivita.

Daca aceasta ramane netratata, in cele din urma va duce la dezvoltarea parodontozei, situatie in care tratamentul este mai complicat, fiind nevoie de lucrari de tip protetic, dintre care cea mai comuna este implantul dentar. Astfel, pacientii care urmeaza un astfel de tratament, la finalul acestuia vor avea o dantura noua, sanatoasa si estetica, putand sa se bucure de un zambet perfect.

Implantologia dentara

Aceasta procedura presupune ca in urma unei extractii dentare sa se implanteze un nou dinte, care are rolul de a-l inlocui pe cel vechi, capatand functiile avute de acesta. Cel mai comun este cel de tip surub, deoarece asigura fixarea stabila, iar pacientii isi vor recapata sanatatea cavitatii bucale.