Chist dentar

Chist dentar

Acesta reprezinta o afectiune dezvoltata din cauza abcesului dentar netratat sau atunci cand dantura nu este dezvoltata in mod corespunzator. Cu alte cuvinte, chistul dentar apare in zona radacinii dintelui si se prezinta sub forma unei pungute cu lichid. Infectarea acestuia este tratata cu ajutorul antibioticelor prescrise de catre medic sau poate fi inlaturat prin intermediul interventiilor chirurgicale, care sunt efectuate sub anestezie locala, pentru ca pacientul sa nu simta durere sau disconfort in tot acest timp. Daca aceste chisturi nu sunt tratate, ele se pot extinde si catre radacinile dintilor invecinati.

Cum apare un chist dentar?

 Daca abcesul dentar ramane netratat, in zona varfului radacinii apare o punguta cu lichid, numita chist dentar sau radicular. Aceasta poate fi reinfectata si sa provoace inca un abces ce poate afecta in proportii ridicate osul inconjurator si astfel daunele create sunt mult mai mari. In multe dintre cazuri, chistul dentar poate sa nu isi faca simtita prezenta pentru o buna bucata de timp. Este de preferat ca de la prima durere resimtita, pacientii sa apeleze la un dentist care sa poata indeparta orice banuiala cu privire la o afectiune intalnita.

Daca sunt tratate timpuriu, afectiunile dentare nu necesita tratamente complicate, aceleasi situatii fiind si in cazul chisturilor  dentare care pot fi reprimate cu ajutorul antibioticelor prescrise de medic. Uneori, chisturile pot aparea imediat dupa extactia unui dinte care nu a mai putut fi salvat din diferite motive, cand punguta cu puroi nu este eliminata in acelasi timp cu dintele. In acest caz chistul continua sa evolueze treptat, iar acesta poarta numele de chist rezidual.

Tratamentul chistului dentar :

De cele mai multe ori, chisturile dentare se trateaza prin intermediul antibioticului, insa in cazurile mai complicate, se poate apela si la indepartarea chirurgicala a acestora. In asemenea situatii, se efectueaza anestezie locala pentru ca pacientii sa nu simta durere, dupa care se realizeaza o incizie in zona mucoasei, urmand perforarea osului. Pe aceasta cale puroiul prezent in radacina dintelui este indepartat, iar chistul eliminat.

Pasul urmator presupune curatarea plagii, netezirea marginilor si suturarea locului respectiv. La finalul procedurii, dentistii vor furniza pacientilor o reteta cu antibitioce si antiinflamatoare de care acestia trebuie sa tina cont.

Procedura de indepartare a chistului radicular poarta numele de chistectomie, apartine ramurei chirurgicale, insa intregul proces are loc sub anestezie locala. Stomatologii trebuie sa elimine chistul si continutul acestora, care este lichid, daca acestea sunt de dimensiuni mai importante, in caz contrar se indeparteaza un tesut molcut.

Exista si cazuri mai complicate, in care eliminarea totala a membranei chistului dentar este dificila din cauza ca acesta este foarte subtire. Asadar, exista oricand sansa unei recidive, iar pentru diminuarea acestor posibilitati, se poate apela la umplerea cavitatii cu o substanta speciala pentru asigurarea vindecarii complete si rapide.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDe ce se formeaza chisturile dentare? 

  • Cele mai multe chisturi apar din cauza infectiilor prezente la nivelul danturii sau in urma accidentelor
  • Din cauza dezvoltarii necorespunzatoare a danturii
  • Din cauza unor boli rare 

Ce probleme poate cauza un chist dentar? 

Din pacate chisturile pot duce la aparitia a mai multor complicatii, in cazul in care nu este reperat in scurt timp, printre acestea fiind:

  • Infectarea chisturilor, situatie care duce la dezvoltarea unei dureri acute, dar si a tumefactiilor
  • Presarea structurii dintilor vecini
  • Impiedicarea bunei functionari a cavitatii orale

Chistul dentar poate fi de natura canceroasa

 Din pacate, o multime de chisturi dentare pot fi canceroase, initial comportandu-se sub alte forme. De asemenea, daca un chist este suprainfectat, atunci pot fi afectate si locurile invecinate ale cavitatii bucale. Din fericire insa, chisturile dentare pot fi prevenite, iar daca totusi apar si sunt descoperite la timp, tratamentul este unul usor de efectuat. In plus, toate celelalte afectiuni ale cavitatii trebuie sa se trateze la timpul potrivit, cat mai devreme cu putinta, pentru a nu avea timp de dezvoltare si sa atraga mai multe probleme.