Detartraj

Detartraj

Ce este tartrul?

Tartrul isi face aparitia prin faptul ca placa bacteriana stocata la suprafata dentara nu este inlaturata la timp, astfel ca se mineralizeaza alaturi de sarurile continute din calciul gasit in saliva. Acesta este stocat nu numai la nivelul dintilor, ci si al plombelor, lucrarilor protetice (coroane, punti, proteze dentare), implanturi sau aparate dentare, favorizand dezvoltarea afectiunilor parodontale. Tartrul poate fi de doua tipuri, subgingival sau supragingival. Astfel, cel din urma este identificat prin faptul ca are o culoare alba spre galben in fazele initiale, urmand ca mai apoi sa devina maro, situatie intalnita in cazul persoanelor care fumeaza sau celor ce consuma alimente care contin coloranti.

Tartrul subgingival este inchis la culoare si mai dur, iar mineralizarea acestuia este realizata dupa ce in zona respectiva este prezent sangele. In functie de tipul alimentelor consumate, dar si a fluxului salivar, tartrul se poate forma intr-un ritm diferit, iar usurinta cu care se indeparteaza difera in functie de locul unde se regaseste si modalitatea folosita. Fiecare caz este diferit in functie organismul si obiceiurile pacientilor, astfel ca unii pot prezenta depozite consistente de tartru, in timp ce altii pot avea depozite mult mai reduse.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDe ce este detartrajul necesar?

Aceasta procedura este necesara pentru inlaturarea placii si a tartrului, depozitelor inestetice si daunatoare din apropierea gingiilor. La cateva minute de la periajul dentar, un strat foarte subtire alcatuit din saliva, proteina si bacterii, se formeaza la suprafata dintelui, reprezentand un magnet pentru alte bacterii. In decursul a cateva ore, diferite specii de bacterii, alaturi de zaharul prezent in alimente rezulta in formatiuni galbene si lipicioase, cunoscute si sub numele de placa bacteriana. Neinlaturata, aceasta atrage mineralele din saliva si favorizeaza tartrul. Detartrajul este esential pentru asigurarea sanatatii cavitatii bucale, deoarece dintii se curata corespunzator de toti factorii favorizanti ai bacteriilor.

Cat de des se efectueaza detartrajul?

Dentistul este cel care decide cat de des trebuie efectuat detartrajul, insa majoritatea medicilor recomanda procedura de doua ori pe an. Atunci cand igiena orala este ireprosabila, atunci detartrajul poate fi de ajuns doar o singura data pe an.

Care este procedura?

In urma cu multi ani, stomatologii foloseau instrumente manuale pentru aceasta procedura, situatie foarte obositoare, ce prezenta o multime de riscuri. In schimb, cu ajutorul evolutiei tehnologiei stomatologiei, in ziua de azi cea mai populara modalitate este cea ultrasonica, ce presupune un instrument care poate gazdui numeroase varfuri, in functie de tipul tartrului ce trebuie indepartat. Aceste varfuri vibreaza la o viteza foarte mare si se racesc cu ajutorul unui spray cu apa.

Detratrajul este dureros?

Daca exista doar depozite superficiale de tartru, atunci procedura nu poate fi dureroasa. In schimb, atunci cand depozitele sunt adanci, dentistii se pot folosi de anestezie locala inainte de interventie, astfel incat sa nu exista riscul durerii. Uneori pot aparea sangerari superficiale deoarece placa bacteriana si tartrul favorizeaza inflamatiile gingivale, iar acestea sunt mult mai sensibile si pot sangera cu usurinta.