Dinti de portelan

Dinti de portelan

Dintii de portelan fac referire la o lucrare de tip protetic, aici fiind incluse coroanele dentare, puntile sau protezele, care se realizeaza din ceramica. Portelanul este de preferat deoarece confera o calitate sporita, spre deosebire de alte materiale acrilic. Asadar, dintii din portelan devin mai rezistenti, avand o durata de viata mai mare, iar in tot acest timp pacientii se bucura de aspectul danturii naturale.

Se apeleaza la dintii din portelan pentru inlocuirea unora lipsa sau pentru a-i acoperi pe cei care au dezvoltat carii in proportii ridicate. Portelanul poate organiza in intregime un dinte, sau poate reprezenta doar invelisul exterior, baza fiind din metal, iar datorita numeroaselor avantaje, este foarte recomandat in acest domeniu al stomatologiei.

Asadar, dintii de portelan sunt rezistenti si pot prezenta nuanta dorita de pacient, aceasta fiind modificata in laborator, pana se obtine culoarea dorita. De asemenea, portelanul este biocompatibil, nefiind afectate tesuturile sau gingia. In plus, daca acest material este utilizat corespunzator, atunci resturile alimentare nu sunt stocate cu aceeasi usurinta, iar igiena orala va putea fi efectuata fara probleme. Acest aspect este important pentru pacientii care nu opteaza pentru igiena orala zilnica, deoarece considera ca dantura din portelan nu este atat de sofisticata ca dintii naturali, insa medicii recomanda, chiar si in cazul dintilor din portelan sa se efectueze un periaj dentar de cel putin doua ori pe zi.

De asemenea, dintii de portelan reprezinta un strat protector pentru pulpa dentara, iar pacientii nu vor mai fi afectati de sensibilitate dentara, deoarece nu sunt transmise variatiile termice ale alimentelor consumate. Dintii din portelan sunt foarte rezistenti, iar durata de viata este mai mare decat in cazul celor realizati din compozit ori acrilat.

Insa la fel ca orice alta lucrare stomatologica, si aceasta poate prezenta dezavantaje, unul dintre ele fiind faptul ca este nevoie de inlaturarea unei cantitati insemnate de tesut dentar sanatos, mai mare decat este nevoie in cazul lucrarilor similare din metal. De asemenea, dintii antagonisti se pot uza mai rapid, in special in cazul in care acestia au beneficiat de alte lucrari similare, care nu sunt la fel de dure precum portelanul.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaIn plus, proprietatile materialului il fac dificil de aderat pe dinte, motiv pentru care specialistul trebuie sa depuna o munca mai mare pentru cimentare, utilizand aparatura si materiale mai costitistoare. Dintii realizati in intregime din acest material sunt perfecti din punct de vedere al esteticii, insa nu sunt la fel de rezistenti ca lucrarile care implica acoperirea partiala a dintilor cu portelan. O lucrare realizata in intregime din portelan este mai predispusa la fracturari aparute in urma masticatiei a diferite alimente.

Dintii din portelan in intregime sunt recomandati in cazul danturii frontale, daca pacientul are aceasta cerinta din diferite motive, de cele mai multe ori fiind nevoie datorita serviciului. Cu toate ca dintii realizati partial din portelan nu prezinta acelasi aspect, acestia sunt mult mai rezistenti.

De asemenea, portelanul poate fi realizat si in cazul puntilor dentare, insa acestea nu pot fi realizate in intregime din acest material, fiind impusa necesitatea unui schelet metalic care sa ofere suport, dar si rezistenta necesara.