Extractie masea de minte

Extractie masea de minte

Maselele de minte reprezinta ultimele masele care erup pe arcadele dintilor, in general in jurul varstei de 18 ani, desi aceasta perioada poate varia. Aceste masele pot avea dimensiuni diverse, un numar diferit de radacini si canale, iar aspectul cel mai cunoscut este ca au diferite moduri de dezvoltare.

Din cauza faptului ca sunt situate ultimele din cadrul arcadei, maselele de minte sunt mult mai dificil de igienizat, acest fapt ducand la cresterea posibilitatilor de dezvoltare a cariilor. Astfel, in cazul in care apar cariile, acestea sunt cu greu remediate din cauza proprietatilor prezentate de molari si a pozitiei incomode a acestora, fiind dificil de intervenit asupra lor. Asadar, in cele mai multe dintre cazuri, cea mai recomandata solutie ramane extractia maselei de minte.

Cand apelam la extractia maselei de minte? 

  • Atunci cand gingia incojuratoare acesteia s-a infectat. Resturile alimentare sunt stocate cu usurinta intre gingie si dinte, sunt dificil de inlaturat, iar dupa un timp zona se inflameaza si se infecteaza, producand durere pacientului. In astfel de cazuri dentistul trebuie sa recomande medicamentatia adecvata pentru combaterea infectiei, ulterior curantand gingia si inlaturand resturile stocate. Daca situatia nu se amelioreaza, atunci va fi nevoie de extractia maselei de minte.
  • Atunci cand se dezvolta cariile, medicul poate sugera extractia maselei de minte, deoarece acestea sunt tratate cu dificultate din cauza faptului ca sunt situate intr-un loc greu de accesat.
  • Atunci cand maseaua de minte aduce prejudicii dintilor inconjuratori. Pe aceasta cale pot fi transmise anumite afectiuni precum cele parodontale.
  • Daca maseaua de minte nu se dezvolta corespunzator si afecteaza buna functionare a celorlalti dinti
  • Exista pareri impartite cu privire la extractia preventiva a maselei de minte.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaTratamentul

Extractia maselei de minte va fi efectuata intotdeauna la fel, indiferent de medic. Primul pas presupune administrarea anestezicului local, pentru ca pacientul sa nu simta nicio durere, insa anumite situatii pot impune necesitatea unei anestezii generale, in functie de situatia speciala prezentata de unii pacienti.

Extractia propriu zisa va incepe odata cu amortirea locului cu pricina, urmand ca maseaua sa fie miscata in alveola sa prin intermediul unui instrument special numit elevator. In urma acestui pas, osul alveolar va ceda, iar maseaua de minte va fi extrasa cu usurinta cu ajutorul unui cleste. In situatii mai speciale poate fi nevoie de utilizarea unei freze chirurgicale pentru crearea spatiului suficient pentru efectuarea manevrelor impuse.

In perioada imediat urmatoare extractiei unui masele de minte este recomandat:

  • Sa se evite consumarea bauturilor acidulate sau alcoolice
  • Sa se evite fumatul, in special in prima zi
  • Sa se evita consumarea alimentelor tari
  • Sa nu se indeparteze firele suturii

In cele mai multe dintre cazuri, la scurt timp dupa extractia maselei de minte, zona respectiva se va tumefia, atingand punctul maxim doua zile mai tarziu. Acest deranj poate fi combatut insa prin administrarea medicamentelor prescrise de medic special pentru acest aspect, iar pacientii mai au la indemana o solutie practica, sa aplice comprese rece pe obraz, iar atunci cand dorm, sa o faca pe partea opusa interventiei.

In cazul in care se extrage o masea de minte, obrazul respectiv se poate invineti din cauza cheagului care se formeaza dupa interventie, insa totul va trece de la sine cateva zile mai tarziu.