Extractie molar de minte

Extractie molar de minte

Molarii de minte sunt ultimele masele care se dezvolta, situatie ce are loc, in general, intre varsta de 17 si 25 de ani. Unii oameni sunt de parere ca daca maselele de minte nu au erupt, fiind incluse in gingie, nu afecteaza cu nimic cavitatea bucala, insa daca pozitia acestora nu este corecta, atunci pot aparea si probleme. Pentru observarea pozitiei molarului de minte este necesara efectuarea unei radiografii. Exista si persoane care aleg sa isi extraga molarii de minte chiar daca sunt inclusi, deoarece interventia nu produce durere. O astfel de interventie se efectueaza pentru ca maxilarul nu are loc pentru dezvoltarea completa a maselei de minte, inghesuindu-se alaturi de ceilalti dinti, asadar este nevoie de inlaturarea sa.

Cauze care determina extractia molarului de minte

Aceasta interventie este efectuata sub efectul anesteziei locale, si in urma realizarii unei radiografii, astfel incat medicul sa poata studia particularitatile prezentate de molar. In functie de situatia prezentata, interventia poate fi mai dificila sau nu si poate dura mai mult sau mai putin. Un alt aspect important este gradul de cariere al maselei (in cazul in care exista asa ceva), fiind dificil de extras cele cariate in proportii ridicate. Dupa ce are loc extractia molarului de minte este nevoia ca locul lasat liber sa fie cusut cu niste fire speciale, care vor fi inlaturate 7-9 zile mai tarziu, iar pentru evitarea infectiilor, medicul va aplica solutii antiseptice.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDe ce se extrag molarii de minte?
Molarii de minte sunt extrasi pentru a corecta anumite probleme de sanatate orala sau pentru a preveni eventualele probleme ce pot aparea in viitor. Iata ce probleme pot cauza maselele de minte:
• Maxilarul poate sa nu fie suficient de mare pentru ei si astfel poate sa existe posibilitatea ca molarii sa nu poata sa iasa din gingii;
• Maselele de minte pot produce ruperea gingiilor, producand infectia acestora;
• Unele masele de minte pot creste stramb, cauzand astfel o dificultate in igiena orala, lucru care creste riscul aparitiei cariilor dentare si bolilor gingivale.

Recomandari dupa extractie

Se recomanda ca in prima zi dupa extractie sa se consume alimente moi, in special lichide, care sa fie reci. De asemenea este necesar ca pacientii sa isi clateasca gura cu apa de gura ce are in compozitie clorhexidina. Compresele trebuie tinute cel mult doua ore. Daca apare durerea, aceasta este combatuta prin administrarea medicamentelor recomandate de catre stomatolog. Pentru ca inflamatia sa mai cedeze, se recomanda aplicarea compreselor reci. In caz ca durerea este puternica, atunci se apeleaza la antibioticele prescrise. Firele suturii sunt inlaturate in general dupa 8,9 zile.