Extractii dentare

Extractii dentare

Un dinte care este grav deteriorat ar putea sa aiba nevoie de extractie. Aceasta procedura dentara poate fi efectuata de catre medicul dentist general sau de catre un medic dentist specializat in chirurgie orala si maxilo-faciala.

Daca pana nu demult acest tip de interventie era privit cu reticenta din cauza potentialului disconfort pe care il presupunea, cunostintele avansate si numeroasele studii asupra durerii si mijloacelor de contracarare a acesteia scot manopera de extractie din aria interventiilor dureroase. Astfel, exista in prezent exista o multitudine de variante de anestezie menite sa intruneasca necesitatile oricarui pacient. Fie ca vorbim despre anestezie topica (aplicarea de gel/ spray pe mucoasa din dreptul dintelui) frecvent folosita la extractia dintilor temporari, infiltratie (injectarea substantei anestezice) sau inhalosedare (anestezie pe baza de protoxid de azot – oxigen administrata prin masca), toate aceste variante sunt menite sa incadreze durerea asociata interventiei la “accidente” operatorii, mai degraba decat in cadrul normalului.

Aceasta procedura comuna din cadrul stomatologiei presupune ca unul sau mai multi dinti ce nu mai pot fi salvati, sa fie inlaturati prin extractii dentare. Cea mai des intalnita situatie este atunci cand cariile au afectat un dinte foarte mult, iar acesta nu mai poate fi restaurat si salvat prin alte tipuri de tratament .

Cu toate ca multi dintre pacienti au o teama fata de o asemenea interventie, aceasta este nefondata, deoarece in ziua de azi nu mai exista durere in domeniul stomatologic, operatiunea fiind efectuata sub anestezie, astfel ca nu apare niciun disconfort. Pentru multi medici, extractiile dentare reprezinta cele mai usor de realizat interventii, fiind efectuate in scurt timp, fara ca pacientul sa aiba timp sa realizeze ceea ce s-a intamplat.

De ce poate fi necesara extractia unui dinte?

 Exista mai multe cauze care pot impune necesitatea extractiilor dentare, insa cele mai multe dintre ele sunt mentionate mai jos:

 1. De cele mai multe ori extractia dentara este recomanda in situatia in care unul sau mai multi dinti nu pot fi restaurati si salvati, astfel ca dentistul recomanda inlaturarea acestora.
 • Dintii care au suferit fracturi sau sunt afectati de carii in proportii ridicate sunt canditatii potriviti pentru acest tip de interventie.
 • Dintii afectati de carii in proportii mari prezinta un risc mai mare de fracturare, motiv pentru care solutia potrivita este inlaturarea lor. Exista si situatii in care un anumit tratament nu promite decat rezultate temporare, astfel ca se poate prefera extractia, care atrage cu sine insa necesitatea unui implant dentar.
 •  Dintii care impun nevoia unui tratament al canalului, dar anumite cauze impiedica efectuarea acestuia, reprezinta un alt motiv al extractiilor dentare
 •  Daca dintii se afla intr-un stadiu avansat al parodontozei, se recomanda ca acestia sa fie extrasi, deoarece aceasta boala afecteaza osul de sustinere al danturii pana se ajunge la incapacitatea acesteia de efectuare a functiilor obisnuite.
 1. Dintii in pozitii vicioase sau nefunctionale pot necesita extractie

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba Iulia Unii dinti necesita extractii din cauza faptului ca sunt prezentati in pozitii incorecte. Un exemplu foarte comun poate fi atunci cand este nevoie ca maselele de minte trebuie extrase deoarece nu dispun de spatiu suficient de dezvoltare, astfel ca erup in pozitii necorespunzatoare si provoaca disconfort si durere pacientului.

Cu alte cuvinte, un dinte care nu aduce niciun plus unui pacient, ci doar probleme, trebuie extras, insa acest lucru ramane la aprecierea dentistului deoarece acesta este cel care face recomandarile in functie de situatia prezentata. De asemenea, maselele de minte erup in pozitii care duc la imposibilitatea igienizarii corespunzatoare, motiv pentru care poate fi nevoie de extractia acestora. Igienizarea necorepunzatoare duce la aparitia afectiunilor, care daca raman netratate se pot agrava, transformandu-se in boli de tip parodontal, care se poate extinde si catre dintii din jur. Astfel, este nevoie ca pacientii sa efectueze igiena orala cu atentie, pentru ca niciun dinte sa nu fie omis.

In plus, si in cazul dintilor inclusi se recomanda extractia, deoarece acestea nu se pot dezvolta in conditii normale si atrag cu sine mai multe probleme.

 1. Poate fi necesara extractia anumitor dinti ca pregatire pentru un tratament ortodontic

 Atunci cand situatia prezentata impune necesitatea unui tratament de tip ortodontic, stomatologul utilizeaza mai multe modalitati pentru alinierea corespunzatoare a danturii, insa exista cazuri in care existenta anumitor dinti poate ingreuna acest proces, astfel ca este nevoie de extractia acestora.

Extractii dentare – Sfaturi de luat in considerare dupa procedeul

 Anestezia afecteaza atentia, iar reflexele pot fi afectate la scurt timp dupa acest proces, astfel ca este recomandat ca pacientii sa nu conduca in perioada urmatoare

 • Stoparea sangerarii este importanta, motiv pentru care pacientii nu trebuie sa atinga cu degetul sau limba locul ramas liber dupa extractie, pentru ca sangerarea sa nu fie starnita, deoarece este stopata cu greu
 • In ziua extractiei, dupa efectuare interventiei, nu trebuie sa se clateasca gura, iar in ziua urmatoare acest lucru este permis doar dupa mese.
 • Se recomanda ca in perioada urmatoare unei extractii sa se evite efortul pentru a nu aparea hemoragiile
 • La cateva zile dupa o astfel de procedura este important ca pacientii sa evite temperaturile ridicate
 • Alimentatia este esentiala in perioada urmatoare, astfel ca atunci cand se consuma diferite alimente acestea nu trebuie sa ajunga la locul extractiei si nici nu trebuie alese mancaruri tari sau fierbinti
 • In cazul in care apar dureri, acestea sunt reprimate cu ajutorul analgezicelor prescrise de medic, iar daca dupa 48 de ore acestea persista atunci trebuie contactat medicul