Fatete ceramice

Fatete ceramice

Fatetele dentare ceramice reprezinta solutia ideala pentru oricine isi doreste infrumusetarea aspectului danturii. Acestea presupun aplicarea unui invelis subtire pe suprafata frontala a danturii. Prin intermediul fatetelor se pot corecta spatiile interdentare inestetice, modifica dimensiunea dintilor, la fel si culoarea acestora, inghesuirea dentara sau ciobiturile prezente pe suprafata dintilor naturali. Un avantaj al fatetelor, fata de coroane, este ca acestea nu presupun slefuirea unei cantitati ridicate a dintilor, evitandu-se astfel traumele aduse danturii.

Pentru a infrumuseta aspectul danturii sunt utilizate fatetele ceramice, care sunt practic o coperta pentru dintii naturali. Asadar, atunci cand este nevoie de a da o noua forma danturii si de a le modifica nuanta, fatele ceramice reprezinta cea mai buna solutie, in special datorita faptului ca durata tratamentului este scurt, fiind nevoie doar de doua sedinte.

Fiind foarte subtiri, fatetele ceramice incep sa fie din ce in ce mai utilizate, in favoarea coroanelor. Datorita proprietatilor avute, fatetele dentare trebuie doar sa se lipeasca pe partea frontala a dintilor prin intermediul unui adeziv special. Intrucat, nu oricine beneficiaza de un zambet placut de la mama natura, cei care au nuante diferite ale dintilor sau prezinta diferite defecte ale danturii, pot opta pentru fatetele dentare ceramice.

In plus, fata de coroanele dentare, fatetele nu au nevoie de inlaturarea unei cantitati insemnate de smalt, iar cantitatea difera in functie de fiecare pacient in parte si de tipul fatetelor alese. Acestea sunt realizate dupa ce medicul efectueaza amprentarea danturii, urmand ca mai apoi cand sunt obtinute, sa se cimenteze pe dinti. Odata cu trecerea timpului acestea nu isi modifica culoarea, sunt foarte rezistente, iar durata de viata este estimata la 10-15 ani. Nuanta poate fi aleasa in functie de ceilalti dinti, astfel incat sa nu existe diferente semnificative si inestetice.

Cum se aplica fatetele ceramice pe dinti?

Pentru ca acestea sa fie aplicate este nevoie de pregatirea danturii prin slefuirea acesteia, urmand ca mai apoi fatetele sa fie cimentate. Avand o grosime similara lentilelor de contact, fatetele impun de cele mai multe ori o slefuire intre 0.5 si 1 milimetru, insa in cazurile in care dintii naturali trebuie sa capete un aspect imbunatati drastic, poate fi nevoie de slefuirea a 1 sau cel mult 2 milimetri. In primul rand se efectueaza o matrice, dupa care se vor confectiona fatete temporare ce trebuie purtate pana la pregatirea celor finale.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDaca pacientii isi doresc sa aduca modificari celor permanente, trebuie sa o faca inainte ca acestea sa fie cimentate, deoarece ulterior nu mai pot fi facute schimbari. Asadar este esentiala pastrarea unei relatii bune intre pacient si medic, pentru ca efectele sa fie cele dorite si anume de a capata un zambet frumos si durabil.

Specialistul are datoria de verificare a imbinarii potrivite intre fatete si dintii naturali, insa este foarte importanta si nuanta dorita, deoarece aceasta nu poate fi schimbata dupa ce a fost cimentata. Pentru ca fatetele sa reziste foarte bine, acestea se curata cu ajutorul unor substante speciale.

Ce probleme rezolva fatetele ceramice?

Fatetele dentare ceramice sunt recomandate pentru mai multe situatii precum:

  • Dantura fisurata, sparta, crapata, ciobita
  • Spatieri inestetice ale danturii
  • Modificari inestetice ale nuantei danturii care apar din diferite cauze
  • Dantura foarte scurta
  • Alte imperfictiuni prezentate de dantura

Cum se intretin fatetele ceramice?

Avantajul acestora este ca sunt rezistente, iar alimentatia pacientului nu va cauza prejudicii. Astfel, pe langa igiena orala efectuata in mod corect zilnic de cel putin doua ori, nu este nevoie de nimic altceva decat de sedintele ocazionale obisnuite la dentist.

Repararea si ingrijirea fatetelor dentare ceramice    

Daca fatetele s-au deteriorat, de cele mai multe ori nu pot fi reparate, motiv pentru care se recomanda ca pacientii sa evite muscarea bomboanelor, acadelelor, unghiilor, pixurilor etc. Si neaparat trebuie evitata muscarea lucrurilor care sunt si reci si tari, cum ar fi gheata.

In cazul in care pacientii scrasnesc dintii in timpul noptii, medicul poate furniza acestuia o gutiera speciala, in vederea protejarii fatetelor, dar si a dintilor naturali. Gutierele fabricate din plastic au rolul de a prelungi durata de viata a fatetelor, dar si de a scadea din forta muscaturii.

Beneficiile fatetelor ceramice:
• Sunt foarte subtiri, necesita indepartarea unei cantitati foarte mici din structura dintelui (doar 0.5 mm);
• Au o culoare foarte stabila (dureaza aproape 15 ani) si nu se pateaza nici macar din cauza cafelei sau a tigarilor;
• Sunt foarte rezistente si durabile, avand garantia de 15 ani, in cazul in care se evita muscarea obiectelor sau alimentelor dure, cum este gheata;
• Contin o culoare foarte naturala si frumoasa.