Fatete dentare

Fatete dentare

Fatetele dentare reprezinta un produs al evolutiei tehnologiei stomatologice si impune aplicarea pe partea frontala a danturii niste fatete realizate din diferite materiale, care au rolul de a infrumuseta zambetul. Astfel, in functie de materialul ales, pacientii pot beneficia de zambetul mult dorit si dintii de un alb imaculat.

Indicatii pentru fatete dentare                          

 • Dantura care prezinta fisuri sau fracturi fara ca acestea sa afecteze radacina este un bun candidat pentru aceste interventii.
 • Fisurile smaltului modifica nuanta odata cu trecerea timpului, astfel incat pacientul nu mai este multumit de aspectul lor, de asemenea poate resimti un disconfort in momentul consumului de alimente si bauturi reci sau fierbinti
 • Atunci cand exista inghesuiri sau spatieri inestetice ale dintilor
 • Atunci cand exista dinti cu o forma inestetica
 • Atunci cand dintii capata o nuanta inestetica

Care sunt etapele pentru realizarea unor fatete dentare?

 1. Conteaza starea initiala a dintilor, astfel incat daca acestia prezinta carii, atunci trebuie urmate tratamente pentru pregatirea lor si abia dupa se pot aplica fatetele dentare.
 2. Pentru demararea lucrarilor este nevoie de amprentarea danturii, pentru ca fatetele ce urmeaza a fi confectionate in laborator sa se potriveasca de minune. Motiv pentru care se vor furniza niste fatete provizorii.
 3. Urmeaza ca mai apoi, dupa finalizarea fatetelor definitive, sa se mai efectueze cateva teste pentru asigurarea bunei functionari a tratamentului, iar ultimul pas este reprezentat de cimentarea lor pe dantura.

Cum se aplica fatetele pe dinti?

Pentru ca dintii sa fie pregatiti de aplicarea fatetelor este nevoie ca acestea sa dispuna de spatiul necesar. Fatetele dentare sunt foarte subtiri, similare cu lentilele de contact si impun necesitatea slefuirii danturii naturale cu cel mult 0.5 – 1 milimetri, insa in cazurile in care se doresc modificari mult mai importante, atunci slefuirea poate fi de 1-2 milimetri. In primul rand este nevoie de amprentare, dupa care, se efectueaza si aplica fatetele temporare, urmand ca pacientul sa comunice toate imperfectiunile existente, pentru ca cele definitive sa fie imbunatatite. Cu alte cuvinte, pentru eficienta tratamentului este nevoie de o comunicare buna intre pacient si medic.

Este important ca inainte de cimentare sa fie aleasa culoarea potrivita a fatetelor, deoarece ulterior nuanta nu va putea fi modificata. Dantura se curata cu niste substante speciale pentru ca aderenta sa fie cat mai mare, iar adezivul utilizat trebuie sa fie de cea mai buna calitate, astfel incat sa nu existe posibilitatea desprinderii fatetelor.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCum selecati culoarea potrivita pentru fatetele dentare?

Atunci cand pacientii decid ca isi doresc sa opteze pentru niste fatete dentare, intrebarea imediat urmatoare este care va fi culoarea acestora, deoarece trebuie sa se potriveasca perfect si cu nuanta celorlalti dinti. Este important de stiut ca desi fatetele nu isi modifica culoarea de-a lungul timpului, ceilalti dinti naturali vor putea fi mai inchisi la culoare, astfel ca aspectul poate nu va fi cel dorit. Motiv pentru care procesul albirii dentare ar trebui reluat dupa o anumita peroada de timp, iar specialistul va crea noi fatete care sa respecte culoarea.

Cum dantura nu are o singura nuanta, ci o variatie de culori, si fatetele dentare trebuie realizate astfel, pentru ca acestea sa nu aiba aspectul unui dinte fals. De asemenea, este importanta si textura fatetelor pentru ca reflectiile de lumina sa confere un aspect cat mai natural. Cel mai des utilizat sistem de determinare a nuantei unui dinte se numeste VITA si presupune impartirea culorilor in patru nuante:

 • A (un rosu maroniu)
 • B (un galben rosiatic)
 • C (gri)
 • D (un gri rosiatic)

Avantajele fatetelor dentare

Fatetele dentare sunt alese pentru a reda cu usurinta un nou aspect al dintilor, creand astfel un aspect mult mai placut, rezolvand si multe probleme ale pacientilor din punct de vedere social. Astfel, prin intermediul lor pacientii beneficiaza de zambetul mult dorit intr-un timp foarte scurt. Avantajele fatetelor este ca acestea nu isi modifica nuanta, fiind un tratament de durata, daca pacientii respecta cateva reguli simple de intretinere. In functie de alcatuirea lor, acestea pot rezista de la 10 pana la 15 ani si se construiesc de cele mai multe ori in decursul a doua vizite la dentist. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca intretinerea lor nu impune costuri in plus, atata timp cat pacientii tin cont de respectarea igienii orale corespunzatoare.

Albirea dentara sau fatetele dentare?

Albirea este utilizata atunci cand dintii prezinta decoloratii minime, in caz contrar fiind recomandate fatetele dentare. Avantajul fatetelor este ca pacientii pot beneficia de un alb imaculat, care nu poate fi obtinut prin nicio tehnica de albire a dintilor. In plus, albirea dentara este un proces care trebuie reluat dupa o anumita perioada de timp, in functie de stilul de viata al pacientului, ce, cum, cat si cand mananca. Astfel culoarea initiala a fatetelor dentare ramane aceeasi chiar si dupa 10 sau 15 ani de utilizare. Datorita faptului ca nu se coloreaza, pacientii se pot bucura si de micile placeri ale vietii, consumul cafelei, vinului rosu sau bauturilor carbogazoase care contin coloranti, fara a mai fi presati de gandul ca acestea duc la modificarea nuantei dintilor.