Frenectomie

Frenectomie

Frenul lingual face referire la tesutul subtire care conecteaza buzele, obrajii ori limba de maxilar. In randul copiilor, frenectomia reprezinta o interventie comuna pentru a inlatura pe cale chirurgicala oricare dintre aceste tesuturi. Exista cazuri in care frenul se poate dezvolta mai mult decat trebuie, iar limba nu mai poate fi miscata corespunzator, situatie in care este afectata vorbirea. Cazul poate fi identificat cu usurinta in cazul copiilor:

  • In randul bebelusilor, conditia poate sa afecteze hranirea celor mici, insa situatia este foarte rara
  • Cei mici se pot exprima cu dificultate, in special in jurul varstei de un an sau un an si jumatate
  • Copiii pot fi deranjati de faptul ca limba ramane captiva intre dintii frontali sau nu pot scoate limba afara
  • Stomatologii identifica faptul ca fenomenul favorizeaza retractia gingivala, situatie intalnita atat in cazul adultilor, cat si al copiilor

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCum se efectueaza frenectomia?

Inainte de urmarea unei asemenea interventii, in primul rand este nevoie ca medicii sa puna diagnosticul corect si sa sesizeze ca frenectomia reprezinta modalitatea potrivita de remediere a problemei intampinate. In anumite cazuri, defectele de vorbire pot fi corectate prin intermediul unor simple exercitii, insa daca acestea nu dau rezultatele dorite, atunci frenectomia este recomandata.

Care sunt etapele frenectomiei?

De cele mai multe ori pentru a efectua interventia, este nevoie ca dentistul sa se foloseasca fie de o dalta dentara, pentru modalitatea clasica, sau de laser pentru inlaturarea frenului lingual. Cel din urma este mai recomandat deoarece nu propune sangerari ale zonei, nu sunt necesare suturi, iar pacientii nu simt niciun disconfort. In schimb, este absolut necesar, ca cei mici sa nu se miste deloc, pentru ca anestezia locala sa aiba efectul dorit.

Recomandari post operatorii

In functie de fiecare caz in parte, frenectomia poate propune o perioada diferita necesara pentru vindecarea completa, de regula, de cateva saptamani. In cazul in care exista durere, aceasta poate fi calmata cu ajutorul medicamentelor corespunzatoare. De asemenea, zona se poate clati cu apa sarata, in timp ce in momentul efectuarii igienii orale, periuta de dinti nu trebuie sa atinga locul operat. Daca s-a optat pentru interventia clasica, atunci firele suturii se pot dizolva de la sine, ori pacientii vor fi nevoiti sa se intoarca 7-10 zile mai tarziu la medic pentru indepartarea lor.

Care sunt riscurile frenectomiei?

Daca dupa aceasta interventie problema nu a fost remediata, atunci va fi nevoie ca procedura sa fie reluata. Zona poate fi intens vascularizata, motiv pentru care in urma interventiei se poate atinge un nerv alveolar, care sa se manifeste prin amorteala permanenta a zonei. In schimb, aceste efect secundare sunt destul de rar intalnite.