Gingivita

Gingivita

Aceasta reprezinta o infectie a mucoasei gingivale, fiind cea mai des intalnita afectiune a cavitatii bucale. Atunci cand se instaleaza afectiunea, gingia incepe sa se inroseasca, sa se inflameze, crescand si sensibilitatea, in timp ce in alte situatii pacientii au raportat inceperea sangerarii in momentul periajului sau folosirii atei dentare. Astfel, gingiile devin din ce in ce mai moi, fiind expuse la numeroase boli.

In cele mai multe dintre cazuri, aceasta nu este vazuta ca o afectiune, deoarece, din fericire, nu provoaca durere, motiv pentru care multi dintre noi ignoram semnele aparute, iar gingivita se poate dezvolta linistita, in cele din urma ducand la respiratie urat mirositoare, puroi sau mobilitatea danturii.

Asadar, cea mai buna solutie este ca pacientii sa mearga ocazional la dentist pentru controale, iar acesta este cel care descopera si previne eventuale afectiuni inainte de a se fi dezvoltat. In acest caz gingivita poate fi depistata cu usurinta, iar daca se afla in fazele incipiente, poate fi tratata cu usurinta.

Cauze care duc la aparitia gingivitei

Cauzele cele mai importante ce duc dezvoltarea gingivitei sunt microbii si bacteriile, care se inmultesc atunci cand nu este efectuata o igiena orala corepunzatoare, deoarece se formeaza placa bacteriana, daca acestea nu sunt inlaturate de pe dantura. Daca nu este inlaturata nici placa bacteriana, atunci, treptat, gingiile se vor inflama si vor deveni sensibile, iar ulterior va aparea tartrul, care este indepartat mult mai greu de pe dinti.

Gingivita apare si din alte cauze pe langa microbi, precum fumatul, sarcina, anticonceptionale, diabet, stres, alimentatia necorespunzatoare. Insa cel mai des motiv intalnit, este igiena orala necorespunzatoare.

Gingivita poate fi prevenita

 Aceasta poate fi evitata, daca pacientul efectueaza ocazional vizite la dentist si daca opteaza pentru o igiena orala corespunzatoare, care sa elimine placa bacteriana de pe suprafata dentara. Este important cum, cat si cand se efectueaza periajul. In primul rand, dupa fiecare masa si inainte de culcare, trebuie utilizate periute care au firele moi, deoarece acestea nu irita gingiile. Dupa periaj urmeaza un aspect pe care foarte multa lume il omite, si anume curatarea limbii si obrajilor, deoarece si acestea reprezinta un loc unde sunt adapostite bacterii.

Medicul este cel care poate sugera utilizarea unor paste speciale cu scopul de inlaturare a placii bacteriene si de reducere a gingivitei. Un alt aspect foarte important este alimentatia, care bineinteles trebuie sa fie sanatoasa si sa fie evitate produse care au in componenta o cantitate ridicata de zahar.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaSemnele gingivitei

 Semnele acestei afectiuni duc de cele mai multe ori la schimbari ale gingiilor:

  • In functie de gradul de avansare, gingia isi poate modifica culoarea, devenind roz sau diferite nuante de rosu
  • Pot aparea inflamatii
  • Gingia capata un aspect lucios
  • Devine moale, pe cand ar trebui sa fie ferma
  • Poate incepe sangerarea la orice atingere
  • Isi fac aparitia fisurile
  • Pacientii resimt o sensbilitate a gingiilor
  • Poate aparea si procesul de retractie
  • Apare halena

In primele etape ale dezvoltarii gingivitei, toate aceste simptome pot fi regasite la nivel local, iar in timp se extind la nivel regional.

Cauzele aparitiei gingivitei

Cele mai comune motive ale dezvoltarii gingivitei sunt reprezentate de faptul ca pacientul nu indeparteaza la timp placa bacteriana si tartrul prin intermediul periajului.

Daca igiena nu este efectuata deloc, sau este, dar incorect, atunci se favorizeaza stocarea si acumularea placii bacteriene, si in cele din urma se ajunge la aparitia tartrului care reprezinta o cauza majora a dezvoltarii gingivitei. In plus, daca acestea nu sunt inlaturate, gingivita se extinde si catre locurile vecine.

Cu trecerea timpului, incepe procesul de retractie gingivala, radacina danturii fiind expusa, dintii incep sa fie mobili, devin mult mai sensibili si sunt expusi la carii si o multime de alte afectiuni.

Evolutia gingivitei

Aceasta afectiune evolueaza dupa ce se instaleaza parodontoza, ce duce la inflamarea tesuturilor ce sustin dantura, care odata cu trecerea timpului poate duce chiar si la pierderea dintilor.

Tratamentul gingivitei

In primul rand este nevoie de igienizare profesionala efectuata in cadrul cabinetului stomatologic, care este alcatuita din mai multi pasi, incepand cu un detartraj pentru ca tartrul sa fie indepartat, urmand mai apoi periajul profesional si finalizand cu curatarea cu o substanta speciala.

In plus, dentistul va sfatui pacientul cu privire la efectuarea igienii orale corespunzatoare, si importanta atei dentare si a apei de gura. Daca pacientul va tine cont de toate sfaturile, atunci, teoretic nu poate capata nicio afectiune a cavitatii bucale.

Gingivita ocazionala poate aparea si din motive ortodontice precum alinierea necorespunzatore, masticatie incorecta sau lucrari aplicate incorect. Daca gingivita se afla intr-un stadiu mai avansat, atunci medicul va incepe tratamentul prin inlaturarea placii bacteriene si a tartrului dupa care pacientul trebuie sa utilizeze o apa de gura speciala.

Exista si numeroase sfaturi si modalitati de tratare naturiste, insa cele mai eficiente si bine efectuate sunt cele din cadrul unui cabinet stomatologic.