Granulom dentar

Granulom dentar

Ce este granulomul dentar?
Granulomul dentar reprezinta o mica acumulare purulenta, asemanatoare unui chist dentar. Desi are dimensiuni reduse, granulomul dentar nu trebuie neglijat deoarece poate provoca consecinte destul de grave. Acesta se poate dezvolta fara a provoca dureri pana la un moment dat, insa cand durerile incep sa apara, ele sunt extrem de acute si insuportabile. Granulomul dentar este, de asemenea, o sursa serioasa de infectie a intregului organism, putand afecta cu usurinta rinichii, inima si alte organe importante ale corpului omenesc. De aceea, este extrem de important ca granulomul dentar sa fie tratat fara superficialitate, in momentul in care este depistat.
Daca un pacient prezinta granulom dentar si il neglijeaza, abcesul dentar se va dezvolta curand si va avea efecte serioase. Termenul medical pentru abcesul dentar este abces lateral – un edem purulent care provoaca dureri acute. Daca nici dupa aparitia durerii pacientul nu isi trateaza infectia, puroiul se poate raspandi de la lacasul dentar si va afecta intregul os maxilo-facial.

Aceasta afectiune isi face aparitia in momentul in care bacteriile apar in varful radacinii si a osului inconjurator. Microbii si bacteriile provin de la canalul infectat al unui dinte, iar in loc de tesutul obisnuit, organismul il schimba cu altul de granulatie.

Granulom dentar – simptome 

Cea mai mare problema survenita din cauza granulomului este ca nu ofera niciun simptom in cele mai multe dintre cazuri, iar atunci cand acestea apar, se dezvolta si durerile dentare sau disconfortul. Din cauza faptului ca sistemul imunitar al organismului este slabit, pe langa durere pot aparea si inflamatiile, iar sanatatea pacientului se deterioreaza treptat.

Cum se trateaza granulomul dentar? Cat de periculoasa este interventia? 

Cele mai comune modalitati de tratare a granulomului dentar sunt: tratamentul de canal, rezectia apicala sau in cel mai rau caz extractia dentara.

Astfel, daca se opteaza pentru prima varianta, procedura presupune dezinfectarea canalului dintelui cu probleme, unde se introduce si o substanta speciala pentru indepartarea bacteriilor. Aceasta pasta trebuie schimbata in fiecare saptamana pe o perioada de cel putin trei luni.

Dupa trecerea acestei perioade, urmeaza efectuarea unei radiografii pentru ca medicul sa poata stabili evolutia tratamentului. In functie de situatie, poate fi nevoie de continuarea procedurii, daca granulomul se micsoreaza, in caz contrar se poate opta pentru o alta varianta de tratatre.

Cea de a doua optiune este rezectia apicala si presupune ca varful radacinii infectate sa fie inlaturat prin intermediul unei incizii realizate la nivelul gingiei. Zona infectata se prezinta sub forma unei pungute, iar aceasta este indepartata, alaturi de varful radacinii.

Extractia dentara se alege atunci cand pacientii prezinta granuloame dentare de mari dimensiuni, ce nu pot fi reprimate prin celelalte doua tipuri mentionate anterior. In cazul rezectiei apicale, dintele poate sa devina mai mobil, din cauza granulomului care impune necesitatea sectionarii unei parti a radacinii, astfel ca dintele nu mai este la fel de bine sustinut de catre os. Atunci cand se apeleaza la extractia dentara, granulomul este indepartat in totalitate.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCum scapi de un granulom dentar ?

Alegerea tratamentului difera in functie de:

  • Dimensiunea granulomului
  • Tipul inflamatiei, care poate fi cronica sau acuta
  • Care este starea tesuturilor inconjuratoare radacinii
  • Adancimea si forma canalelor
  • Ustensilele utilizate de catre medic
  • Profesionalismul dentistului

In cazul granulomului dentar nu exista tratamente naturale eficiente

Din nefericire, tratamentele naturiste nu pot indeparta granulomul dentar, astfel ca poti folosi propolis, apa de gura speciala sau ceaiuri din diferite plante, ca niciuna dintre ele nu promite rezultate sigure, asadar cel mai bun tratament este cel oferit de un medic dentist. De asemenea, granulomul nu poate fi indepartat nici daca sunt administrate antibiotice, iar acestea nu trebuie utilizate decat in cazul in care au fost recomandate de catre medic.

Ce se intampla daca nu tratez granulomul dentar? 

Cu trecerea timpului, granulomul evolueaza, isi mareste proportiile si poate afecta mai multe elemente, avand o raza de actiune mult mai mare, ajungand si la radacinile dintilor vecini. In plus, bacteriile acestuia pot fi preluate de circuitului sangelui si distribuit catre alte organe