Gutiera Dentara

Gutiera Dentara

Ce este gutiera dentara?

Aceasta reprezinta un dispozitiv, adesea confectionat din materiale transparente si moi, fiind esentiala flexibilitatea, pentru ca dantura sa nu se deterioreze. Un dispozitiv similar este purtat de catre sportivi, in special de cei care practica sporturi de contact, pentru protectia dintilor impotriva accidentelor si loviturilor. Gutiera poate avea diferite forme si se poate procura direct de la farmacii, insa intr-o forma standard, care nu se potriveste in toate cazurile. Daca aceasta nu se potriveste perfect, exista sanse ridicate ca pacientul sa nu fie multumit, astfel ca mai devreme sau mai tarziu va renunta la aceasta. Asadar, cel mai recomandat este ca gutiera sa fie confectionata in cadrul cabinetului de stomatologie, astfel incat aceasta sa fie eficienta, iar bruxismul sa nu poata aduce niciun prejudiciu. Atunci cand gutiera este personalizata, aceasta nu poate fi transmisa de la o persoana la alta, deoarece nu aduce niciun beneficiu.

Bruxismul

Unii pacienti simt o durere la nivelul maxilarelor dimineata, atunci cand deschid sau inchid gura. In plus, dintii devin din ce in ce mai sensibili, iar partea ocluzala parca nu se mai simte ca inainte. Alaturi de durerile de cap, febra, senzatie generala de disconfort, toate pot fi semne ale bruxismului, o afectiune ce trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu se aduca prejudicii la nivelul cavitatii orale,  de cele mai multe ori fiind nevoie de confectionarea unei gutiere.

Cauzele bruxismului

Exista numerosi factori ce favorizeaza bruxismul, printre care:

  • Diferite stari emotionale: anxietate, stres, nervozitate etc.
  • Consumul de cafea in exces
  • Vicii precum fumatul
  • Consumul de bauturi alcoolice in cantitati ridicate
  • Administrarea anumitor medicamente
  • Malocluzia
  • Diferite afectiuni, precum Parkinson

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCu toate ca nu exista un tratament exact al bruxismului, de cele mai multe ori acesta este intalnit in randul copiilor care inca prezinta dantura de lapte, iar fenomenul dispare o data cu eruptia dentitiei permanente. In schimb, pentru ca bruxismul sa poata fi controlat, de cele mai multe ori se confectioneaza o gutiera dentara nocturna, pentru ca nu doar se protejeaza dintii, se salveaza si lucrarile deja prezente la nivelul cavitatii orale.

Gutiera dentara noctura

Pentru confectionarea acesteia, este nevoie de amprentarea dintilor, cu ajutorul careia tehnicianul dentar o va alcatui. Astfel, la a doua sedinta, dentistul informeaza pacientul cu privire la modalitatea de fixare a acesteia, dupa care se va ajusta in functie de ocluzia fiecaruia, motiv pentru care lucrarile sunt confectionate fie din materiale moi, fie din altele mai dure. De regula, cu ajutorul gutierei dentare nocturne se pot evita si alte probleme specifice somnului, precum sforaitul sau apneea.