Laser Dentar

Laser Dentar

Ce este un laser si cum functioneaza?

Un laser produce o lumina foarte ascutita si intensa, care atunci cand intra in contact cu tesutul cauzeaza o reactie. Lumina produsa de laser poate sa indeparteze sau sa dea o forma tesutului respectiv. Laserul a fost introdus pentru prima data pe piata din Statele Unite la sfarsitul anilor ’80, iar in ziua de azi pot fi folosite in siguranta pentru o multime de proceduri, fiind utilizate in alternanta si cu alte instrumente.

Cum se foloseste laserul in stomatologie?

 • Reduce disconfortul creat de instrumentele clasice
 • Evidentiaza molarii de minte inclusi
 • Indeparteaza atasamentele in zona muschilor care limiteaza miscarea potrivita
 • Protejeaza gingiile in timpul procedurilor de aplicare a lucrarilor protetice, de tipul coroanelor sau puntilor dentare
 • Indeparteaza tesuturile dezvoltate in plus, cauzate de anumite medicamente
 • Indeparteaza tesuturile gingivale inflamate si le trateaza atunci cand exista infectii
 • Reconstruiesc gingiile atunci cand este nevoie in urma unor proceduri de lunga durata
 • Ajuta la eliminarea infectiilor din canalele dentare
 • Grabeste procedura de albire dentara

Care sunt efectele laserului dentar?

Datorita faptului ca tesuturile absorb in mod diferit energia exercitata de catre laser, fiecare lungime de unda isi face simtita prezenta in mod diferit la nivelul elementelor cavitatii orale. Astfel, unele lasere pot avea efect doar asupra sangelui sau a gingiilor, in timp ce altele sa fie eficiente la nivelul coroanelor dentare, smaltului, osului etc. Cu alte cuvinte, lungimile undelor laser pot fi impartite astfel:

 • Laserul Erbiu este cel care presupune evaporarea apei de la nivelul tesuturilor moi si dure, insa emisiile sunt scurte
 • Laserul cu dioxid de carbon are rolul de evaporare al moleculelor de apa de la nivelul celulelor
 • Laserul cu diode are efect la nivelul pigmentilor prezenti in tesuturi dar si asupra tesuturilor care sunt inflamate si puternic vascularizate din diferite motive

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDupa ce este absorbita lumina laser, la nivelul tesuturilor este prezenta o reactie termica care este diferita in functie de tipul dispozitivului folosit si de proprietatile prezentate de acesta. Astfel, la o temperatura de 50 de grade sunt indepartate bacteriile, la 10 grade mai mult sunt inlaturate toate tesuturile inflamate cauzate de afectiunile parodontale, in timp ce la 100 de grade sau mai mult, are loc incizia tesuturilor.

Reactii chimice

Laserul are capacitatea de declansare a reactiilor chimice de tipul intaririi anumitor materiale folosite de catre medici, precum rasinile compozite, dezliprea chimica sau curatarea pungutelor parodontale ori a canalelor dentare. Pentru a detecta cariile, se pot folosi diferiti pigmenti care isi modifica nuanta in momentul absorbtiei laserului. De asemenea, aceasta tehnologie poate fi folosita cu rolul de biostimulare, grabind vindecarea, amelioreaza durerea si inflamatiile sau simuleaza productia colagenului. Avand un efect abraziv asupra dintilor, energia laserului este folosita pentru curatarea corespunzatoare a acestora.

Cand se foloseste laserul in stomatologie?

Exista o multime de interventii stomatologice in care sa se foloseasca laserul. Astfel pot fi amintite: identificarea cariilor, pregatirea dintelui pentru obturatie si plombarea acestuia. De asemenea, laserul are capacitatea de a sigila tubii dentinari, motiv pentru care se poate trata cu usurinta hiperestehia, insa se poate recontura gingia prin intermediul procedurilor numite gingivoplastie si gingivectomie. Alte tratamente includ frenoplastie, tratarea aftelor, albirea dintilor, inlaturarea tumorilor, analizarea tuturor tipurilor de tesuturi si altele. Cu toate acestea, eficacitatea medicului este influentata si de experienta medicului care executa interventia, deoarece se pot aduce prejudicii cu usurinta celorlalte componente ale cavitatii, fiind esential ca restul tesuturilor sa fie expuse luminii.

Care sunt avantajele aduse de laser?

Orice interventie efectuata cu ajutorul laserului nu presupune necesitatea suturilor, in timp ce altele nici macar nu au nevoie de anestezia locala. De asemenea, folosirea laserului favorizeaza reducerea sangerarii, datorita faptului ca sangele se coaguleaza cu usurinta, in timp ce locul unde se intervine este sterilizat instant, evitand riscurile si efectele secundare. Nu se aduc leziuni la nivelul tesuturilor din jur, ci mai mult, laserul favorizeaza vindecarea ranilor.

Se poate selecta cu usurinta si eficienta, care este tesutul bolanv, in timp ce tehnologia poate fi folosita fara probleme si in cazul copiilor, dar si al femeilor insarcinate. Campul interventiei se imbunatateste simtitor, iar dupa interventie pacientii nu se mai plang de acelasi disconfort si de posibile inflamatii.