Lucrari Dentare

Lucrari Dentare

Lucrarile dentare sunt niste structuri artificiale care au scopul de a inlocui zonele din cavitatea bucala unde pacientii au dinti lipsa, pentru a reda un aspect estetic placut al zambetului si functionalitatea dintilor.

Lucrarile dentare sunt folosite cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti care lipsesc din diferite motive, avand cateva avantaje precum reconstruirea danturii ce a fost afectata de schimbari ale formei acestora, se pot confectiona lucrari pentru un singur dinte sau pentru mai multi, reconstructia dintilor ce prezinta o nuanta inestetic ce nu poate fi corectata prin intermediul albiri profesionale etc. Aceste lucrari fac referire la coroane sau punti dentare, fatete dentare, proteze fixe sau mobile precum si la incrustatiile dentare.

 

Coroanele si puntile dentare

Acestea au rolul de a inlocui unul sau mai multi dinti si au avantajul ca este pastrat aspectul unui dinte natural, iar daca sunt ingrijite corespunzator, durata de viata poate sa depaseasca 10 ani. Puntile dentare trebuie sprijinite de coroane, situatie ce implica slefuirea danturii vecine, si prezinta avantajul ca pot fi confectionate fie din materiale metalo ceramice, fie integral din ceramica sau zirconiu.

Protezele dentare

Acestea sunt folosite de catre persoanele carora le lipsesc o importanta parte a danturii. Exista mai multe tipuri de proteze, totale, partiale, fixe, mobile. Astfel, primele dintre acestea fac referire la cele care substituie toti dintii prezenti pe o arcada, in timp ce cele partiale se ataseaza in functie de prezenta celorlalti dinti pe arcada. Aceste tipuri de lucrari protetice pot fi confectionate din materiale acrilice sau metalo ceramice.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaFatetele dentare

Acestea sunt alese de catre persoanele pentru care estetica joaca un rol esential deoarece prin intermediul fatetelor se pot remedia partile negative ale unui dinte, printre care nuanta inestetica, forma acestuia, alinierea necorespunzatoare etc. Cele mai populare fatete dentare sunt cele confectionate din ceramica.

Incrustatiile dentare

Acestea reprezinta cea mai potrivita alternativa a plombelor traditionale, deoarece nu produce niciun prejudiciu la nivelul dintelui respectiv, chiar si atunci cand acesta a pierdut o importanta parte din zona ocluzala. In schimb, incrustatiile nu sunt recomandate pentru coroana dentara, pentru ca aceste lucrari sa fie cat mai potrivite, exista o legatura stransa intre dentisti si tehnicieni dentari.

Cimentarea provizorie

Inainte de confectionarea lucrarii definitive, este nevoie de o cimentare provizorie, ce presupune si lucrari dentare provizorii, astfel ca pacientii beneficiaza de o perioada in care sa poata „proba” dispozitivele, iar in cazul in care isi doresc sa le modifice, pot comunica acest aspect medicului. Pacientii trebuie sa fie atenti cu privire la calitatea masticatiei si daca raman resturi alimentare stocate intre dantura si lucrare, daca aceasta se simte prea inalta, daca pune presiune pe gingii sau daca forma ori culoarea sunt multumitoare.

Dupa ce are loc cimentarea, se recomanda evitarea consumului de alimente si lichide pret de o ora, iar in general este esentiala evitarea mancarurilor lipicioase sau a gumei de mestecat, deoarece acestea pot aduce prejudicii lucrarilor. In primele zile masticatia trebuie efectuata cu atentie, pentru ca exista posibilitatea desprinderii lucrarii. Periajul dentar se efectueaza la fel ca in cazul danturii naturale, insa ata dentara trebuie folosita cu atentie pentru a evita riscul deteriorarii lucrarii provizorii.

Cimentarea definitiva

Trebuie evitata masticatia pret de 3 ore de la cimentarea definitiva, iar in cazul in care s-a folosit anestezia trebuie sa treaca efectul acesteia. Exista posibilitatea unei senzatii de tensiune la nivelul danturii sau gingiilor, caz in care se pot administra diferite analgezice. Cateva zile mai tarziu, disconfortul se va atenua, urmand ca pacientii sa poata efectua igienizarea corespunzatoare a lucrarilor dentare prin periaj, folosirea atei dentare si a apei de gura.

Cele mai recomandate lucrari dentare sunt cele din ceramica, deoarece acest material implica o multime de avantaje, in special cu privire la estetica si durata de viata. Insa, asemenea unui dinte natural, ceramica este destul de sensibila la variatiile bruste de temperatura sau alimente foarte dure, motiv pentru care este importanta acordarea unei atentii sporite alimentelor consumate. Dupa ce are loc cimentarea definitiva, pacientii trebuie sa urmeze controale regulate, astfel incat medicii sa se asigure de buna functionare a lucrarii.