Pedodontie

Pedodontie

Copiii au reprezentat intotdeauna niste pacienti mai dificili, in special din cauza fricii pe care o au fata de cabinetele stomatologice. Insa, in cadrul clinicii noastre ii asteapta medici bine pregatiti, astfel incat cei mici sa se simta confortabil si sa isi depaseasca toate temerile. Cu alte cuvinte am reusit sa punem la cale o atmosfera potrivita, astfel incat copiii sa accepte toate procedurile necesare si sa invete obiceiurile pentru a asigura sanatatea cavitatii bucale.

Prima sedinta

Atunci cand cei mici trec pentru prima data pragul unui cabinet de stomatologie, acestia trebuie sa se simta foarte bine, sa se distreze si sa invete care sunt modalitatile prin care sa respecte igiena orala. Este important ca parintii sa fie alaturi de copii la prima vizita la stomatolog, pentru ca acestia sa se simta in siguranta, iar la finalul controlului atat parintii, cat si copiii vor avea mult mai multe cunostinte cu privire la stomatologie.

Anestezia

In principiu, aproape pentru toate tratamentele aferente unei afectiuni a cavitatii bucale este nevoie de anestezie. Dupa ce se efectueaza aceasta procedura, copiii vor resimti ca limba, dintii, buzele si obrajii vor fi mai amortiti. Fiind o senzatie noua, acestia se pot zgaraia in zonele respective, situatie ce duce la mici iritatii. Pentru ca efectul anesteziei sa treaca mai repede, este important ca cei mici sa se odihneasca si sa consume alimente usor de masticat.

Extractia

Aceasta este una dintre cele mai comune proceduri ale stomatologiei, fiind adesea intalnita in randul copiilor, deoarece cei mici vor dezvolta al doilea set de dinti, pe cei permanenti. Pentru a evita neplacerile, copiii trebuie sa tina cont de sfaturile medicilor, care amintesc:

 • Sa se evite zgaraiatul sau scarpinatul in zona respectiva
 • Masticatia alimentelor sa se faca pe partea opusa
 • Gura nu trebuie clatita pret de cateva ore
 • Sa se evite scuipatul
 • Sa nu se atinga cu limba zona respectiva

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaEruptia dentara

In general, primii dinti ai bebelusilor erup in jurul varstei de 4 luni, de regula fiind vorba de incisivii arcadei superioare. Cu toate ca in majoritatea cazurilor se dezvolta circa 20 de dinti de lapte pana se implineste varsta de 3 ani, difera ordinea de aparitie a acestora. Primii dinti permanenti apar pe la 6, 7 ani, iar procesul se poate intinde, de la un caz la altul, chiar si pana la 20 de ani. Adultii trebuie sa prezinte 28 de dinti permanenti, iar cu tot cu molarii de minte, numarul creste pana la 32.

Dintii de lapte

Cu toate ca dintii de lapte sunt inlocuiti de cei permanenti, este esential ca acestia sa fie pastrati sanatosi. Daca nu sunt tratate cariile aparute, acestea pot aduce prejudicii care se vor oglindi si in dezvoltarea danturii permanente, motiv pentru care este important ca cei mici sa mearga adesea la controale. Dintii de lapte ajuta copiii la masticatia si hranirea corespunzatoare, oferind si spatiul necesar dezvoltarii danturii permanente. Dintii de lapte crescuti corect permit ca oasele si muschii cavitatii sa se dezvolte corespunzator. In plus, prin mentinerea sanatatii acestora, se asigura si o vorbire corecta.

Periajul dentar

Periajul dentar ar trebui sa inceapa la scurt timp dupa eruperea primului dinte si se recomanda alegerea unei paste de dinti destinate copiilor. De regula, in jurul varstei de 5 ani, cei mici ar trebui sa invete deja sa se spele singuri pe dinti, insa sub atenta supraveghere a parintilor, urmand ca dintii permanenti sa fie igienizati corespunzator, fara a mai fi nevoie de supraveghere.

Iata cum trebuie invatati copiii sa se spele pe dinti:

 • Periuta de dinti trebuie tinuta la un unghi de 45 de grade
 • Periajul incepe usor din zona gingiilor, fiind efectuata o miscare circulara
 • Fiecare dinte trebuie periat intai pe partea exterioara, urmand ca mai apoi sa se curete si zona interioara si partea ocluzala
 • Gingiile trebuie curatate cu atentie
 • Pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare si inlaturarea bacteriilor, trebuie periata si limba
 • Pentru spatiile interdentare, unde un simplu periaj nu este suficient, este importanta utilizarea atei dentare.