Pedodontitie

Pedodontitie

Inca de la 2-3 ani copii pot veni la vizite regulate, pentru a invata cum sa se spele pe dinti si pentru a se familiariza cu vizitele la dentist.

Recomandam sa va aduceti copilul, pentru o vizita la medicul pedodont (specializat in tratament stomatologice pentru copii) inainte de a avea carii sau dureri.


Ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor, pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor, fie temporari (de lapte), fie permanenti in curs de dezvoltare, cat si mucoaselor si tesuturilor moi de la nivelul cavitatii bucale (candidioza nou nascutului, afte, herpesuri samd).

In ciuda similitudinilor dintre afectiunile adultului si cele cu care se pot prezenta cei mici, acestia din urma prezinta de cele mai multe ori o serie de particularitati atat in ceea ce priveste leziunea in sine, dar mai ales in raport cu variantele de tratament.

Nu de putine ori, prezenta temporara a dintilor de lapte pe arcada se poate constitui, in mod eronat, intr-o “scuza” pentru tratarea cu superficialitate a intretinerii sanatatii acestora. In astfel de situatii se pierde din vedere posibilitatea reala a propagarii unor afectiuni la nivelul dintilor permanenti, uneori inca neerupti, cu rasfrangerea consecintelor asupra dentitiei definitive.

Este important ca micutii sa fie instruiti de la o varsta frageda cu notiunea de igiena orala, dar mai ales sa se familiarizeze cu mediul cabinetelor dentare in vederea unei bune cooperari ulterioare, dar mai ales a dobandirii unor obiceiuri sanatoase pentru restul vietii. Aceste lucruri sunt posibile prin vizite regulate la medicul pedodont, fie chiar pentru un simplu consult, igienizari sau fluorizari (manevre minim invazive), sedinte in urma carora vor fi puse bazele unei relatii de incredere ale caror efecte benefice se vor reflecta atat imediat cat si de-a lungul timpului.

Chiar daca afectiunile dintilor temporari sunt in mare masura asemanatoare celor ale dintilor permanenti maturi, pedodontia vine sa atraga atentia asupra anumitor aspecte specifice dentitiei “de lapte” cum ar fi rezorbtia radiculara (fiziologica/normala), diferentele de structura intre cele doua dentitii, intarzierile de eruptie, lipsa formarii unor dinti samd.

Tot in cadrul pedodontiei vor fi aprofundate insa si aspectele referiotare la dintii permanenti imaturi. Vorbim aici despre dintii in proces de eruptie pana la 2/3 ani post eruptiv (perioada necesara incheierii dezvoltarii unui dinte intru totul), care pot prezenta patologii neintalnite la nivelul dintilor maturi, ca de exemplu dezvoltarea incompleta a radacinii, dar si particularitati de structura, prin prisma gradului diferit de mineralizare, formei si marimii tesutului pulpar etc.


Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaNu este de neglijat nici suprapunerea perioadei de dezvoltare cu cea de aparitie a malformatiilor dentomaxilare, depistarea si corectarea lor precoce fiind mult mai probabila in cazul unor obiceiuri de vizita regulata la cabinetul dentar.

Toate aceste aspecte atrag dupa sine necesitatea unor tratamente specifice si individualizate varstei pacientului, de la simple sigilari in scop profilactic, pana la tratamente endodontice complexe de tipul apexifierilor (inchiderea mecanica a unei radacini incomplet dezvoltate/ stimularea dezvoltarii complete a radacinilor), tratamente care fac obiectul pedodontiei si intra deci in arealul medicului pedodont.


Suntem la un click distanta! Te poti programa si online!