Pivot dentar

Pivot dentar

Rolul unui pivot dentar :

  • Inlocuirea partii coronare a unui dinte fracturat sau distrus.

In cazul in care unui dinte ii lipseste zona coronara, insa radacina acestuia nu este afectata si destul de rezistenta, atunci se confectioneaza un pivot dentar ce va sustine lucrarea care urmeaza a fi pregatita. Coroana dentara este rezistenta, insa cu timpul se poate distruge din diferite motive precum:

  • Din cauza cariilor dentare extinse care au ramas netratate
  • Din cauza fracturilor din diferite motive
  • Din cauza fisurilor dintilor care au ramas netratate

Inlocuirea tesuturilor dentare distruse a unui dinte cariat

 O coroana dentara nu trebuie sa fie afectata in totalitate, deoarece exista cazuri in care din cauza cariilor profunde, dintii sa se aleaga cu niste pereti mult mai subtiri care nu pot oferi rezistenta necesara sustinerii unei lucrari de acest tip. Pivotul dentar are rolul de inlocuire al tesuturilor distruse din diferite motive, si de a asigura rezistenta lucrarii care urmeaza a fi efectuata.

Indicatiile pivotului dentar :

  •  Fractura coroanei unui dinte

Dintii pot avea o coroana fracturata in totalitate, insa radacina poate fi indeajuns de rezistenta pentru a putea sustine un pivot dentar. Fracturile coroanei apar din mai multe motive, cele mai intalnite fiind din cauza cariilor foarte avansate, accidentelor sau fisurilor netratate.

  • Distructia avansata a coroanei unui dinte

 Aceasta situatie isi face aparitia din cauza cariilor ce nu au fost tratate la timp, si acum se extind din ce in ce mai mult, distrugand tot ce iese in cale, motiv pentru care peretii danturii devin din ce in ce mai subtiri si insuficient de rezistenti.

Cand nu se poate confectiona un pivot dentar?

 Atunci cand un dinte nu a beneficiat de un tratament corespunzator al canalului sau obturatiile nu au fost bine realizate, motiv pentru care au aparut complicatii. Asadar pivotul va putea fi confectionat doar dupa ce se efectueaza tratamentele corespunzatoare.

  • Atunci cand un dinte este afectat de numeroase complicatii si nu mai exista posibilitatea de tratare a lor din diferite cauze.
  • Atunci cand un dinte este mobil. In anumite cazuri poate fi trecuta cu vederea o mobilitate scazuta daca aceasta nu va putea prezenta complicatii in viitor.
  • Atunci cand un dinte s-a fracturat in asa fel incat gingia sa ramana expusa, in asemenea cazuri radacina nu ar avea puterea de sustinere necesara a pivotului.

Asadar va fi necesar un examen prin care medicul sa se poata asigura cu privire la numarul si lungimea canalelor, modalitatea de obturatie a dintelui sau daca au aparut infectii ce pot fi reprimate imediat. Astfel, medicul este cel care decide daca se poate apela la un pivot dentar, in functie de  fiecare situatie prezentata de catre pacienti.

 

 

 

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba Iulia