Plomba Dentara

Plomba Dentara

Care sunt tipurile de plombe dentare?

  1. Plomba dentara de amalgam :

Sunt alcatuite din mercur lichid si un amestec care cuprinde si cupru, zinc, staniu sau argint, si reprezinta o sumedenie de dezavantaje, precum faptul ca metalul se poate dilata sau contracta in functie de temperatura prezenta. Asadar, dupa o masa dintele se slabeste treptat, iar cu odata cu trecerea timpului exista sanse mari de producere a unei fracturi. Aceste plombe impun necesitatea unei atentii sporite din cauza faptului ca au in componenta un metal foarte toxic, precum mercurul.

Nu sunt cunoscute cu exactitate cantitatea de mercur pe care o elibereaza acest amalgam, insa este cunoscut faptul ca poate afecta organismul, care daca absoarbe substanta mai mult timp, poate favoriza aparitia unor afectiuni precum dementa, artrita sau Alzheimer.

2. Plomba dentara din rasini compozite

Aceste materiale reprezinta un amestec ce imita nuanta dintelui natural, care se umple ulterior cu sticla. Initial, atunci cand au fost introduse in secolul trecut, aceste plombe erau recomandate doar in cazul danturii frontale, deoarece la acea vreme nu erau foarte rezistente si nu puteau rezista la presiunea exercitata de molari si premolari.

Insa, cum au trecut foarte multi ani de atunci, iar tehnologia in domeniul stomatologiei a evoluat constat, in ziua de azi plombele din rasini compozite se pot aplica in cazurile prezentate de oricare dinte. Acestea sunt de folos nu doar la restaurarea danturii din cauza cariilor, ci si pentru a infrumuseta aspectul general al cavitatii bucale, avand capacitatea de a oferi o culoare mai estetica si de a remodela forma danturii inestetice. De asemenea, aceste plombe nu pot avea niciun efect secundar, iar organismul nu are de suferit.

Acestea au aparut cu scopul de a inlocui plombele realizate din metal si au fost special concepute pentru a imita aspectul danturii naturale. Rasinile compozite au avantajul ca sunt foarte rezistente, au o durata de viata foarte mare, astfel incat pacientii pot beneficia de un tratament de buna calitate pentru o buna perioada de timp.

  1. Inlay-uri si Onlay-uri din portelan

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaPentru pacientii care isi doresc cele mai bune performante, acestia pot apela la plombele realizate din portelan si care poarta numele de inlay sau onlay, in functie de locul aplicarii. Acestea sunt foarte rezistente, cele mai potrivite din punct de vedere estetic si rezista foarte mult, avand insa pretul asemanator inlay-urilor confectionate din aur. Asadar, in ciuda costurilor mai mari implicate, pacientii pot beneficia de plombe dentare de cea mai buna calitate.

Procedura de obturatie

Dupa consultatia medicului, se identifica dintele sau dintii care sunt afectati de carii sau alte afectiuni, iar acestia, precum si locul inconjurator se pregatesc pentru tratament, prin restaurarea lor. De cele mai multe ori caria este inlaturata prin intermediul unor metode mai sus mentionate si se efectueaza o curatare pentru a evita microbii si bacteriile.

Daca se opteaza pentru o obturatie cu compozite este important ca dintele sa se izoleze, pentru ca saliva sa nu patrunda si sa nu interfereze cu materialul de obturatie si substantele de aplicare a acestora. Materialul se intareste treptat dupa ce este expus la o lumina laser, care ajuta si la vindecarea mai rapida.

Plombele dentare temporare

Dupa cum le spune si numele, sunt confectionate pentru a rezista o scurta perioada de timp, de cele mai multe ori de pana la 30 de zile, fiind folosite atunci cand tratamentul necesita mai multe sedinte pentru a fi finalizat, iar plomba definitiva urmeaza sa se aplice la finalul acestuia.

Materiale folosite pentru obturatiile dentare

Rasinile compozite sunt alese des in cazul obturatiilor dentare, fiind utilizate in special in cazul dintilor frontali, care prezinta carii de mici dimensiuni. Dezavantajul acestora este ca o data cu trecerea anilor se uzeaza, si isi modifica culoarea de la cafea, ceai, fumat, rezistand in general intre 3 si 10 ani.

Obturatiile din portelan sunt realizate intr-un laborator, iar dupa fabricarea lor se cimenteaza pe dinte. Pacientii opteaza adesea pentru acestea deoarece isi pot alege orice nuanta, care este foarte rezistenta si nu se pateaza. Obturatiile din portelan acopera o buna bucata a unui dinte, insa si costul lucrarilor sunt pe masura beneficiilor aduse.

Obturatiile din aur sunt realizate in laborator, dupa care se cimenteaza pe dantura. Materialul este bine primit de catre tesutul gingiei, iar lucrarile au o durabilitate mai mare de 20 de ani. Din aceste motive, specialistii sunt de parere ca aurul este cel mai potrivit material utilizat pentru obturatii. Insa si pretul este pe masura beneficiilor aduse, fiind cel mai scump dintre toate materialele si presupune mai multe vizite din partea pacientilor.

Obturatiile din argint sunt recomandate de catre medici deoarece sunt foarte rezistente, nu se uzeaza, iar pretul acestora este rezonabil. Dezavantajul acestora este culoarea inchisa, fiind inestetica in comparatie cu celelalte materiale folosite pentru obturatii. Astfel, argintul este utilizat in obturarea molarilor, care nu sunt foarte vizibili.