Protetica dentara

Protetica dentara

Protetica dentara este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu restaurarea arcadelor dentare care au dinti pierduti. Astfel, procedurile dentare protetice au rolul de a inlocui unul sau mai multi dintii lipsa. Restaurarile protetice pot fi atat fixe (se ataseaza de dintii vecini), cat si mobile (se detaseaza).

In urma efectuarii unui examen clinic si radiologic, si a mai multor analize, specialistii pun la dispozitia pacientului toate modalitatile de combatere ale problemelor indicate. Astfel tehnicianul dentar se foloseste de o aparatura ultra moderna prin care se poate studia relatiile dintre arcade si maxilare si miscarile produse de pacient, astfel incat dispozitivul obtinut sa fie cat mai potrivit si sa garanteze rezolvarea problemelor. Asadar, in cadrul unui asemenea proces, pacientul si dentistul se vor afla intr-o stransa colaboare cu un tehnician dentar.

Serviciile de protetice dentara includ:

 • Coroane si punti dentare
 • Fatete dentare
 • Proteze mobile in totalitate
 • Proteze mobile partial
 • Proteze pe implanturi
 • Proteze fixe
 • Inlay
 • Outlay
 • Supraproteza
 • Ajustarea protezelor mobile
 • Proteze maxilo faciale

Coroane dentare

 Aceste dispozitive reprezinta niste lucrari de tip protetic care au rolul de a acoperi sau inveli zona vizibila a unuia sau mai multor dinti. Insa pentru efectuarea acestei proceduri este nevoie de respectarea unor conditii:

 • Medicul este nevoit sa slefuiasca dintele
 • Dintele nu trebuie sa prezinte carii, sa fie sanatos in totalitate si natural
 • Este important ca dintele sa fie rezistent astfel incat sa poata sustine lucrarea

Punti dentare

 Aceste dispozitive inlocuiesc unul sau mai multi dinti, care din diferite motive lipsesc, prin intermediul unei lucrari speciale care este fixata in zona danturii lipsa. O punte dentara obisnuita este alcatuita din:

 • Dinte fals care este realizat din diferite materiale ce imita aspectul unui dinte natural
 • Coroane care trebuie sa se ancoreze pe dantura vecina, care trebuie slefuita inainte de inceperea acestui proces

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaFatete dentare

 Aceste elemente presupun ca pe dintii naturali ai unui pacient sa fie aplicate niste masti dedicate si speciale, care au rolul de a infrumuseta zambetul. Acestea sunt folosite in special pentru dintii frontali, iar cele mai multe dintre fatete sunt realizate din ceramica. Pacientii apeleaza la acestea atunci cand nu sunt multumiti de aspectul danturii lor si isi doresc un zambet estetic, fara a urma alte tratamente mai complicate.

Proteze dentare

 Aceste proteze sunt recomandate pacientilor care au pierdut mai multi dinti si pot fi complete ori partiale, fixe ori mobile. Dupa cum sugereaza si numele, cele totale au rolul de a inlocui toti dintii, in timp ce cele partiale sunt atasate in jurul celor care au ramas pe arcade. Materiarul din care sunt alcatuite protezele difera in functie de situatia prezentata si de dorinta pacientului.

Inlay si Outlay

 Inlay si Outlay reprezinta niste obturatii realizate in laboratul special si sunt cunoscute sub numele de obturatii indirecte, avand un rol important in restaurarea unuia sau mai multor dinti. In situatia in care un dinte este afectat in proportii ridicate de carii, iar obturatia clasica nu poate fi de ajuns, atunci se poate apela la Inlay si Outlay, care sunt recunoscute pentru rezistenta lor in timp.

Inlay are capacitatea de a reconstrui unul sau doi pereti ai unui dinte, dar nu oricare, ci unul dintre ele trebuie sa fie cel lateral, iar celalalt ocluzal. Materialele din care este alcatuit Inlay asigura o rezistenta sporita, dar si culoarea si aspectul sunt asemanatoare cu cele ale unui dinte natural.

Onlay are rolul de refacere a peretilor unui dinte afectat, fiind capabil sa reproduca 3 sau cel mult 4 din cei 5 pereti totali. Fiind foarte rezistent, Onlay asigura calitatea lucrarii efectuate si poate reprezinta ultima posibilitate inainte de a opta pentru o coroana totala.