Protetica Mobila/ Protetica Fixa

Protetica Mobila/ Protetica Fixa

Protetica mobila: Protezele totale clasice sunt realizate dintr-o baza acrilica, asemanatoare gingiei naturale (roz), si dinti acrilici montati in aceasta baza. Aceasta proteza imbunatateste vorbirea, masticatia si inlatura aspectul imbatrinit al fetei.

Protetica fixa: Coroana dentara este un nou invelis al dintelui. Ea are forma, marimea, aspectul si functionalitatea dintelui pe care il restaureaza. Coranele pot fi realizate integral din ceramica, ceramica pe suport de zirconiu sau ceramica pe suport metalic.


Pierderea dintilor din diferite motive (traumatisme, boala parodontala, esecul tratamentelor conservatoare) atrage dupa sine o serie de consecinte, atat estetice cat mai ales functionale cu rasunet la nivelul intregii sanatati, nu doar a celei orale.

Dispozitive intraorale menite sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti care lipsesc, protezele dentare reprezinta metoda de electie cand vorbim despre reabilitari orale complexe. Provizorii sau de lunga durata, fixe, mobile sau mobilizabile, partiale sau totale, protezele dentare vin sa reconstituie, atat morfologic, functional cat si estetic orice tip de edentatie (pierdere a dintilor)

In alcatuirea protezelor dentare pot intra materiale de tipul ceramicii, acrilatelor, zirconiului, dar si diferite aliaje metalice - folosite cel mai frecvent in vederea realizarii scheletului metalic al protezei ( “strcutura de rezistenta a unei proteze” ) sau a dispozitivelor/ sistemelor speciale de ancorare ( accesorii cu rol in mentinerea si stabilizarea protezei la nivelul cavitatii orale). Gratie calitatilor sale estetice, ceramica este folosita cu predilectie pentru confectionarea dintilor, iar datorita rezistentei si tehnicilor de presare poate uneori inlocui scheletul metalic in totalitate. Acrilatele intra in alcatuirea placilor de baza ( proteze totale mobile), a protezelor provizorii, dar si a dintilor (fie integral/ fie doar ca parte fizionomica ce acopera scheletul metalic). Oxidul de zirconiu este un material care isi gaseste utilitatea din ce in ce mai des in domeniul stomatologic datorita proprietatilor superioare de rezistenta si efectului estetic sporit pe care il confera (este de culoare alba) comparativ cu aliajele metalice. Vine astfel sa le inlocuiasca pe acestea din urma, fiind din ce in ce mai des folosit ca schelet al protezelor ceramice, sau chiar pentru confectionarea anumitor elemente de ancorare (coroane dentare posterioare).


Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaIndicatia tipului de proteza este data cu predilectie de cazul clinic. Astfel, pentru tratamentul edentatiilor restranse (1/ 2 / 3 dinti consecutivi) si in care dintii ramasi pe arcada sunt viabili, atat din punct de vedere al sanatatii cat si al pozitionarii in raport cu edentatia, se va recurge la metode de protezare fixa. Cu cat numarul de dinti care lipsesc creste, iar pozitia celor ramasi este nefavorabila, indicatia de tratament se va indrepta spre proteze partiale mobilizabile (acrilice/ scheletate), respectiv proteze totale mobile.

Progresele inregistrate de-a lungul timpului, atat in materie de tehnici cat si de tehnologie medicala si mai ales chirurgicala largesc astazi plaja de posibilitati in ceea ce priveste variantele de protezare a edentatiilor extinse (lipsa unui numar mare de dinti) sau chiar totale (lipsa tuturor dintilor). Astfel, gratie implanturilor dentare, protezele dentare mobile totale sau partiale pot fi, in unele cazuri, inlocuite cu succes de proteze si supraproteze mobilizabile, uneori chiar de punti totale fixe cu sprijin implantar, eliminand astfel tot apanajul de disconforturi ce insoteste de obicei protezarea mobila.


Suntem la un click distanta! Te poti programa si online!