Punga Parodontala Tratament

Punga Parodontala Tratament

Punga parodontala se dezvolta in zona tesutului care face legatura dintre os si dinte, iar in cadrul acesteia nu se mai regaseste parodontiu sanatos. Aceste pungi apar din cauza parodontozei aflata intr-un stadiu mai avansat si contin tartru, placa bacteriana si puroi.

Cum se dezvolta punga parodontala?

Dintii sunt mentinuti in cadrul osului cu ajutorul parodontiului, care incepe de la nivelul gingiei si ajunge pana in varful radacinilor dentare. Din nefericire, atunci cand parodontoza avanseaza, intre gingii si dinti se creeaza un spatiu care permite dezvoltarea pungilor parodontale. Gingivita reprezinta prima etapa a bolilor parodontale si reprezinta momentul in care pacientii trebuie sa ia masurile potrivite pentru ca situatia sa nu se inrautateasca.

Exista posibilitatea de dezvoltare a unei singure pungi parodontale, insa aceste cazuri sunt foarte rare,  de regula fiind vorba de mai multe pungute. De asemenea, pungile parodontale mai pot aparea si dupa lezarea accidentala a parodontiului cu diferite alimente sau obiecte ascutite, iar in cazul in care nu se iau masurile adecvate, pungile se vor dezvolta si inmulti.

Diagnosticul

Pentru tratarea corespunzatoare a pungilor parodontale, in primul rand este nevoie de diagnosticarea corecta a acestora. Astfel este important ca pacientii sa se prezinte la medic care pot confirma prezenta infectiei dupa ce se identifica urmatoarele semne:

  • Dureri de dinti
  • Mobilitatea dintilor
  • Abces dentar cu puroi

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCum se trateaza pungile parodontale?

In primul rand este nevoie de adoptarea unei igiene orale corespunzatoare care sa presupuna periajul dintilor, utilizarea atei dentare, folosirea apei de gura, precum si ocazional dusul oral. Insa stomatologul poate efectua mai multe tratamente in functie de situatia prezentata, printre care interventii chirurgicale pentru adaugarea de os sau chiuretajele la nivelul dintilor infectati.

Prevenirea pungilor parodontale

Pentru a preveni dezvoltarea parodontozei, pacientii trebuie sa tina cont de igiena orala, in special in momentul in care se dezvolta gingivita. De asemenea, se recomanda efectuarea unui control la stomatolog la fiecare 6 luni. Ultima etapa a parodontozei presupune pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti afectati. Edentatia favorizeaza migratia dintilor si modificarea ocluziei acestora, astfel ca fenomenul trebuie combatut fie prin intermediul lucrarilor protetice, fie cu ajutorul implanturilor dentare.

Care sunt simptomele pungii parodontale?

In primul rand pacientii vor resimti durere sau disconfort in zona dintilor, unde mai poate fi regasit si un abces. De asemenea, dintii devin mult mai mobili, iar leziunile aduse favorizeaza distrugerea ligamentelor. Abcesul se prezinta sub forma unei inflamatii rosiatice si dureroasa la atingere, iar cand acesta este identificat, trebuie drenat pentru eliminarea puroiului, iar mai apoi tratate cauzele aparitiei acestuia. In schimb, simptomele similare pungii parodontale pot fi asociate: abceselor, pulpitei, fracturii radacinii dentare sau chisturilor.