Rezectie dentara

Rezectie dentara

Rezectia dentara reprezinta o modalitate ce presupune ca varful radacinii si tesututului inconjurator sa fie inlaturate. Aceasta interventie aduce cu sine si nevoia unui tratament endodontic efectuat corespunzator deoarece este nevoie ca respectivul canal sa fie curatat eficient pentru eliminarea infectiilor, dupa care trebuie obturat. Rezectia radacinii reprezinta o interventie diferita de excizia radacinii si se apeleaza la ele in functie de situatiile prezentate de pacienti.

Rezectia radacinii reprezinta o interventie foarte des intalnita, insa in ziua de azi, datorita evolutiei tehnologiei stomatologice, medicul are la indemana mai multe variante, una dintre ele fiind reprezentata de implantul dentar. In general se apeleaza la rezectia radacinii pentru a remedia cariile profunde sau tratarea fracturilor aparute din diferite motive.

Indicatii rezectie dentara :

  • Pot exista probleme de tip anatomic care sa nu permita curatarea corespunzatoare si obturatia canalului
  • Pot exista probleme in restaurarea danturii
  • Pot exista fracturi ale radacinii din diferite motive
  • Pot fi intampinate diferite probleme pe lungimea canalului, iar acestea nu pot fi indepartate cu ajutorul tratamentului de tip endodontic

Rata succesului la o rezectie dentara difera in functie de care a fost motivul pentru care s-a apelat la aceasta. Daca tratarea canalului nu are succes, aceasta situatie poate fi corectata prin rezectia radacinii. Pot aparea si probleme de tip anatomic, care fac ca un asemenea tratament sa nu poata fi realizat corect: radacina prea curbata, ori canale de mici dimensiuni, in aceste situatii fiind recomanda tot rezectia radacinii.

Daca dantura reconstruita prezinta diferite afectiuni de tip periapical, tratamentul endodontic poate fi aplicat cu dificultate, deoarece accesarea canalului se face cu usurinta, insa punand in pericol rezistenta coroanei.

Procedura rezectie dentara : 

In cele mai multe dintre cazuri, rezectia este disponibila pentru toti dintii, insa conteaza organizarea interioara a danturii, motiv pentru care aceasta interventie poate sa nu fie recomandata pentru molarii secundari inferiori si superiori. Interventia este una obisnuita, nu necesita aparatura speciala, are loc sub anestezie loco regionala sau generala, in functie de situatia prezentata.

Pana sa se ajunga la o rezectie dentara, de cele mai multe ori este nevoie de tratarea canalului, urmand ca mai apoi dentistul sa efectueze niste incizii in zona gingiei pentru ca radacinile dintilor sa fie expuse, dupa care se ajunge la membrana mucoasa si os. Pasul urmator presupune ca radacina sa se separe de restul dintelui si se indeparteaza varful radacinii si tesusutul care a fost afectat de o infectie. Urmeaza curatarea canalului si obturarea sa.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba Iulia