Sigilarea Dintilor de Lapte

Sigilarea Dintilor de Lapte

Ce presupune sigilarea dintilor?

Sigilarea dintilor reprezinta o procedura care drept scop principal prevenirea dezvoltarii cariilor, fiind efectuata in special in randul copiilor. Atat dintii permanenti, cat si cei de lapte pot fi supusi acestei proceduri. De regula, dintii se sigileaza la aproximativ 6 luni de la dezvoltare, fiind o procedura care are in vedere in special molarii si premolarii deoarece acestia prezinta suprafete ce pot favoriza stocarea placii bacteriene. Partea ocluzala este intotdeauna mai predispusa la dezvoltarea cariilor, deoarece aceasta face contact cu alimentele mestecate, astfel ca intotdeauna exista riscul de stocare a resturilor si bacteriilor, sigilarea dintilor reprezentand o metoda de protectie in plus.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaProcedura

Pentru sigilarea dintilor de lapte este nevoie ca acestia sa nu prezinte nicio carie, insa este nevoie de perierea profesionala inainte de inceperea procedurii propriu zise. Sunt utilizate rasini transparente, astfel incat sa nu fie inestetice, ce au in componenta, printre altele, si fluor, substanta ce protejeaza dintii. Dintii ce au fost supusi acestui tratament trebuie verificati periodic, pentru ca medicii sa se poata asigura ca sigilantul inca mai este prezent la nivelul danturii. De regula, sigilarea dintilor are efect pana la 4 sau 5 ani, dupa care va fi nevoie de o noua procedura.

Cu alte cuvinte, sigilarea dintilor reprezinta o procedura care se recomanda tuturor copiilor care nu mai trebuie sa se ingrijoreze cu privire la dezvoltarea cariilor. Cu toate acestea, igiena orala nu trebuie neglijata, deoarece substanta reprezinta un strat protector, dar care nu are rolul de suplinire al acestui obicei. Exista si cazuri in care sigilarea dintilor poate fi obligatorie:

  • In cazul care sunt prezente mai multe carii la nivelul danturii de lapte
  • In cazul in care copiii prezinta diferite deficiente ce nu le permit efectuarea corecta a igienii orale
  • In cazul in care copiii consuma dulciuri in cantitati foarte ridicate

Desi sigilarea dintilor de lapte presupune asigurarea unui strat protector al partii ocluzale a dintilor, procedura nu asigura si celelalte parti dentare, astfel ca igiena orala joaca un rol important in continuare. Cu toate ca periajul dentar nu poate fi eficient in totalitate in toate cazurile, cei mici se pot obisnui si cu folosira atei dentare, pentru ca aceasta poate patrunde in spatiile inderdentare dificil de igienizat. De asemenea, se poate folosi si apa de gura pentru a asigura sanatatea cavitatii orale. Daca aceste obiceiuri sunt efectuate de la varste fragede, cu siguranta ca obiceiul va fi urmat si la varste mai mari.