Sigilarea Dintilor

Sigilarea Dintilor

Ce este sigilarea dintilor?       

Sigilarea dentara face parte din categoria tratamentelor stomatologice preventive, fiind o procedura efectuata in cele mai multe dintre cazuri, in randul copiilor. De regula, molarii si premolarii prezinta foseste si santuri, adica zone unde periajul corespunzator nu poate fi la fel de eficient, astfel incat se favorizeaza stocarea placii bacteriene si a resturilor alimentare. Cele din urma produc coloratiile smaltului, iar in cele din urma se pot dezvolta si cariilor cu usurinta.

Sigilarea dintilor isi face simtita prezenta in aceasta etapa, deoarece are capacitatea de a preveni dezvoltarea tuturor cariilor. Procedura presupune aplicarea unei substante pe toata partea ocluzala a dintilor, astfel incat sa fie acoperite toate spatiile mai dificil de periat, iar rezultatul este faptul ca dintii sunt mult mai protejati impotriva placii bacteriene.

 


Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaCe presupune sigiliarea dintilor?

Aceasta impune necesitatea aplicarii unui strat redus de compozit, pe partea ocluzala a dintilor, astfel incat sa se acopere toate santurile si locurile unde s-ar putea dezvolta cariile. Cu alte cuvinte sigilarea dintilor presupune crearea unei bariere transparente intre dinti si placa bacteriana, ce reprezinta factorul principal al dezvoltarii cariilor. Procedura nu prezinta riscuri, deoarece nu este nevoie de slefuirea dentara in prealabil, motiv pentru care sunt propuse mai multe avantaje.

De ce sa aleg sigilarea dintilor?

Spre deosebire de zona interioara sau exterioara a dintilor unde smaltul reprezinta o suprafata neteda, pe partea ocluzala sunt prezente niste santuri care sunt mult mai dificil de curatat cu ajutorul periajului dentar, favorizand astfel stocarea resturilor alimentare. In general, cariile copiilor debuteaza din aceste santuri, iar daca nu sunt tratate, se pot dezvolta cu usurinta.

 

Avantajele sigilarii dintilor

Cariile dentare se dezvolta din cauza placii bacteriene ce nu a fost indepartata la timp de pe suprafata dintilor. Aceasta este formata din resturi alimentare si bacterii, iar daca este prezenta cateva zile pe dinti, ulterior se va forma tatrul, ce nu poate fi inlaturat decat cu ajutorul unei proceduri numite detartraj, efectuata in cadrul cabintului de stomatologie. Din cauza faptului ca periajul dentar nu poate fi eficient in cazul dintilor ce prezinta santuri adanci, este esentiala sigilarea acestora, deoarece se va favoriza igienizarea usoara, in timp ce bacteriile si resturile alimentare nu mai pot adera cu usurinta la suprafata respectiva.

De asemenea, in cazul santurilor, smaltul prezinta un strat mai subtire, motiv pentru care bacteriile pot patrunde cu usurinta in dinte, insa sigilarea propune ingrosarea peretului respectiv pentru un plus de protectie.

In plus, compozitul respectiv ce se aplica la nivelul danturii, contine si fluor, iar acesta este eliberat in mod continuu mai mult timp, motiv pentru care dintii sunt mult mai protejati impotriva cariilor, dar si a altor afectiuni ale cavitatii orale.

Pe ce dinti se poate efectua sigilarea dentara?

Procedura poate fi efectuata in cazul primului molar, ce se dezvolta in jurul varstei de 5, 7 ani, acesta reprezentand cel mai sigilat dinte dintre toti. Cu toate ca un dinte poate sa reziste o viata intreaga, din cauza anumitor obiceiuri si alimentatia nefavorabila este posibil ca acesta sa prezinte diferite prejudicii de-a lungul timpului. Primul molar se cariaza cel mai des la copii deoarece igiena orala inca nu este efectuata in mod corespunzator la varste fragede, iar dintele este folosit intotdeauna la masticatie, fiind favorizata astfel aparitia cariilor.

Cel de al doilea molar se dezvolta in jurul varstei de 11, 13 ani, perioada in care medicii pot aprecia cu usurinta care este riscul de dezvoltare a cariilor, in functie de igiena abordata de catre pacienti. Cu toate ca molarii secundari nu sunt atat de utilizati in momentul masticatiei, este recomandat ca si acestia sa fie sigilati pentru prevenirea afectiunilor dentare.

Cu toate acestea, sigilarea poate avea loc si in cazul altor dinti permanenti, atunci cand este nevoie in functie de structura prezentata de catre fiecare pacient in parte. In schimb, sigilarea dintilor de lapte nu este absolut necesara, fiind recomandata doar atunci cand cei mici sunt predispusi la dezvoltarea cariilor, iar medicii considera ca este necesara procedura.

Desi este o metoda folosita in special in randul copiilor, si adultii pot beneficia de sigilarea dintilor. Atunci cand acestia prezinta molari ce nu au fost afectati de carii si astfel nu au obturatii, pot opta pentru sigilarea dintilor fara probleme, pentru a obtine un plus de protectie.