Tratament Abces Dentar

Cauze abces dentar

 Exista mai multe cauze care duc la aparitia abcesului dentar printre care, accidentele, fracturile, cariile netratate sau afectiunile gingiei. In situatia in care exista o carie ce nu a fost tratata la timp, pulpa dentara se infecteaza, bacteriile si microbii raspandindu-se de la zona dintelui pana la tesuturile inconjuratoare, astfel aparand abcesul dentar. Daca gingia este afectata, atunci se creeaza spatii intre aceasta si dinte, fiind un spatiu potrivit pentru acumularea resturilor alimentare si a bacteriilor. Daca abcesul ramane netratat, in timp se va distruge treptat osul care inconjoara dintele.

Simptome abces dentar 

 • O durere care pulseaza in momentul mestecarii alimentelor sau la simpla atingere
 • Inrosirea si tumefierea gingiilor
 • Un gust neplacut prezent in gura
 • Tumefierea unor elemente ale cavitatii bucale precum si a fetei sau gatului
 • Febra
 • Modificarea nuantei danturii
 • Tumefierea gingiei in zona cu probleme
 • Scurgerea puroiului galben sau a sangelui, acestea provenind din tumefierea gingiei
 • Poate aparea si senzatia ca dintele nu mai este situat corespunzator pe radacina, iar gura nu se poate inchide ca de obicei. Chiar daca infectia se raspandeste, durerea se poate ameliora treptat, insa acest lucru nu inseamna ca problema a fost reprimata, ci doar ca s-a extins. Exista si cazuri mai complicate in care se pierde o cantitate importanta a osului, iar cea ramasa nu are puterea de a oferi stabilitate dintelui, iar acesta ar putea fi extras.

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaTratament abces dentar

 In functie de cazul prezentat, abcesul se poate trata prin:

 • Administrarea antibioticelor pentru reprimarea bacteriilor si microbilor care au dus la infectie
 • Este efectuata o mica incizie in zona dintelui, pentru drenarea infectiei, prin aceasta metoda fiind inlaturata si durerea
 • Desi nu este nevoie tot timpul, uneori se efectueaza o incizie a zonei tumefiate

Daca pulpa dentara a dintelui este afectata, atunci se implica necesitatea efectuarii unui tratament de canal al radacinii, pe aceasta cale fiind indepartata pulpa infectata.

Se folosesc antibioticele inaintea interventiei asupra canalului atunci cand pacientul:

 • Prezinta un istoric de afectiuni cardiace
 • Prezinta afectiuni care pot slabi sistemul imunitar precum diabetul, leucemia.
 • Prezinta afectiuni ale ficatului
 • Prezinta diferite articulatii artificale precum protezele
 • Urmeaza diferite tratamente din cauza altor afectiuni

Daca din diferite motive tratamentul de canal nu se poate efectua corespunzator sau acesta nu da randamentul dorit, poate fi nevoie de apelarea la extractia dentara

 

Complicatiile abcesului dentar

 In primul rand pacientii trebuie sa constientizeze faptul ca un abces dentar poate sa puna viata in pericol deorece infectiile cavitatii bucale se raspandesc cu usurinta prin circulatia sangelui, astfel ca celelalte organe ale corpului pot avea de suferit in cazul in care abcesul nu este tratat. De asemenea, exista si cazuri in care apare endocardita alaturi de pneumonie, in timp ce esofagul poate prezenta inflamatii. In urma acestei situatii, respiratia pacientilor se va efectua cu dificultate. Insa, cu ajutorul antibioticelor si medicamentelor corespunzatoare, aceste complicatii se pot evita.

In plus, in urma circulatiei sangelui, bacteriile localizate la nivelul abcesului pot migra catre oase care vor fi infectate. Aceasta situatie isi va face simtita prezenta prin intermediul pacientilor care se vor plange de febra, greata, dureri de cap, dar si dureri ale unui anumit os. In cele mai multe dintre cazuri, oasele aflate in apropierea dintelui infectat vor fi cele dureroase, insa daca nu se iau masurile adecate, infectia va putea afecta oricare alt os.

In jurul radacinii dentare ce a fost afectata de infectie, pot aparea cavitati ce sunt pline cu un lichid, acestea purtand numele de chisturi dentare. Din nefericire, exista sanse ridicate ca aceste chisturi sa fie infectate, caz in care tratamentul adecvat presupune administrarea de antibiotice si medicamente, precum si anumite proceduri chirurgicale specifice.

De asemenea, abcesul dentar netratat poate favoriza raspandirea bacteriile catre sinusurile maxilare, iar acest caz, cu toate ca nu este foarte periculos, pacientii se vor plange de durere, fiind posibila si aparitia febrei.

Asadar, cu toate ca abcesul dentar, pentru unii poate reprezenta o simpla inflamatie la nivelul gingiei, acesta poate fi foarte periculos. Din acest motiv, este esential ca abcesul sa fie identificat si tratat inca din primele faze ale acestuia, deoarece pe aceasta cale se evita orice complicatie. In cele mai multe dintre cazuri, administrarea antibioticelor este foarte eficienta, astfel ca infectia poate fi combatuta cu usurinta. Atunci cand este necesar, se apeleaza la incizia abcesului pentru ca puroiul ce s-a dezvoltat sa fie inlaturat.