Tratament Gingivita

Tratament Gingivita

Gingivita reprezinta o afetiune foarte des intalnita care duce la sangerari gingivale, insa si la modificarea culorii si texturii gingiei, intr-o zona restransa, dar care in timp, daca nu este tratata, se extinde. Cel mai intalnit motiv al aparitiei acestei afectiuni este igiena orala precara, iar primul semn poate fi considerat atunci cand gingia isi modifica culoarea discret si apar mici pete de sange in momentul periajului. Tratamentul gingivitei este usor e realizat, fiind nevoie de inlaturarea placii bacteriene si tartrului care s-au stocat pe dantura si este necesara mentinerea danturii cat mai curate.

Cauzele gingivitei 

Gingivita presupune inflamarea gingiilor si sangerarea acestora, situatii cauzate de stocarea placii bacteriene si a tartrului pe suprafata dentara. Acestea trebuie indeparate printr-un periaj efectuat corect de mai multe ori pe zi. Insa, pe langa placa bacteriana si tartru, gingivita se poate dezvolta si din alte cauze precum:

 • Atunci cand dintii sunt periati prea agresiv, gingiile sunt afectate, deoarece se creeaza leziuni, care, alaturi de bacteriile prezente constant in cavitatea orala, duc la inflamatie
 • Atunci cand exista contacte care nu sunt perfecte, intre arcada superioara si cea inferioara, iar presiunea muscaturii poate sa duca la leziuni ale gingiei
 • In timpul sarcinii exista mai multe modificari hormonale care pot favoriza dezvoltarea gingivitei
 • Daca anumite lucrari dentare nu au fost efectuate corespunzator, atunci se poate ajunge la inflamatia gingiilor

Pentru ca un tratament local pentru gingivita sa fie eficient trebuie: 

 • Ca dantura sa fie curata in permanenta, acest lucru asigurandu-se printr-un periaj efectuat corect si utilizarea atei dentare
 • Este important ca pacientii sa mearga de doua sau trei ori pe an la controale, pentru ca dentistii sa poate depista timpuriu orice afectiune
 • Fumatul reprezinta unul dintre cele mai comune cauze ale gingivitei, motiv pentru care se recomanda evitarea acestui viciu

Modalitati de tratament pentru gingivita :

Daca ramane netratata, gingivita duce la afectiuni de tip parodontal, astfel ca este importanta prevenirea acesteia prin:

 • Periajul dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa
 • Utilizarea atei dentare dupa fiecare periaj
 • Utilizarea apei de gura corespunzatoare, care sa nu contina alcool
 • Lucrarile protetice invechite pot suferi modificari de-a lungul timpului, care pot aduce prejudicii gingiilor, motiv pentru care se recomanda inlocuirea acestora
 • Se recomanda inlocuirea obturatiilor mai vechi
 • De doua sau trei ori pe an se recomanda un control la dentist, in urma caruia sa se efectueze si un periaj profesional, dar si detartraj pentru ca placa bacteriana si tartrul sa fie inlaturate corespunzator.
 • Medicul poate oferi o medicamentatie adecvata dedicata gingiilor
 • Trebuie utilizata o pasta de dinti speciala

Tur Virtual 3D Dental Bucuresti - Alba IuliaDaca pacientul sesizeaza prezenta unor simptome ale gingivitei, acesta trebuie sa se prezinte la dentist, care va pune la cale tratamentul potrivit pentru prevenirea afectiunii. Insa, esentiala este mentinerea igienii orale zilnice.

Tratamentul bolilor gingivale mai grave :

 Daca gingivita nu este tratata la timp, aceasta va evolua si se va ajunge la parodontoza, o afectiune mult mai complicata care impune necesitatea unui tratament adecvat pentru eliminarea infectiilor si oprirea distrugerii oaselor maxilarului.

Daca gingivita a ajuns intr-un stadiu mai avansat, atunci este nevoia ca placa bacteriana si tartrul sa fie indepartate, in special de pe radacinile care devin expuse. Acest proces poarta numele de planare radiculara si are rolul de a ingreuna posibilitatea stocarii placii de dantura. Administrarea medicamentelor trebuie efectuata doar sub atenta supraveghere a medicului.

In cazul in care infectia nu a fost controlata, iar metodele utilizate nu au fost de folos, atunci pacientii mai au la dispozitie cateva interventii de tip terapeutic printre care pot fi amintite:

 • Gingivectomia reprezinta ca gingia desprinsa sa fie indepartata, iar mai apoi remodelata
 • Pungile parodontale dezvoltate si stocate in spatiul dintre dantura si gingie se indeparteaza
 • Efectuarea planarii radiculare pentru curatarea radacinilor si repararea prejudiciilor aduse
 • Extractia danturii mobile sau distruse

Dupa efectuarea pasilor mai sus amintiti, uneori poate fi nevoie si de administrarea medicamentatiei adecvate pentru o vindecare mai rapida dar si pentru prevenirea infectiilor. Ulterior, dupa efectuarea acestor etape, este esential ca pacientii sa mentina sanatatea cavitatii bucale si sa previna placa bacteriana. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte este modul de efectuare al periajului dentar si al utilizarii apei de gura. Periajul se realizeaza dimineata, seara si dupa fiecare masa, iar medicul poate pune la dispozitia pacientului o apa de gura antibacteriana. Nu in ultimul rand, este necesar ca de cateva ori pe an, pacientul sa se prezinte la medic pentru o curatare profesionala si evaluarea starii de sanatate a cavitatii.